08:13 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Σωζόπολη Χαλκιδικής

Κακοκαιρία στη Χαλκιδική: Ξηλώθηκαν οι σκεπές οικισμού, ολοσχερής καταστροφή στην αγροτική παραγωγή

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική (55)
0 01
Βρείτε μας

Στον απόηχο της φονικής κακοκαιρίας, κάτοικοι της Χαλκιδικής μετρούν τις πληγές που άφησε η θεομηνία. Τι αναφέρουν στο Sputnik για τις επιπτώσεις αυτής της πρωτόγνωρης για αυτούς κατάστασης.

«Ήταν μια πολύ έντονη κακοκαιρία, ένα μοναδικό φαινόμενο. Κράτησε μία, με μιάμιση ώρα περίπου. Μεγάλη βροχή, αστραπές και αέρας που ξήλωνε σκεπές. Κεραμίδια, δέντρα, τραπέζια και ένα σωρό αντικείμενα παντού. Το πιο τραγικό από όλα είναι οι νεκροί» επισημαίνει η Χρυσούλα Αγγέλου στο Sputnik, κάτοικος του οικισμού Σωζόπολη, στη Χαλκιδική τονίζοντας ότι δεν έχουν ρεύμα ούτε νερό από χθες το βράδυ.

Αναφορικά με το μέγεθος της καταστροφής σχολιάζει: «Μένω 40 χρόνια εδώ και δεν έχω ξαναδεί τίποτα τέτοιο στην περιοχή. Στη Σωζόπολη νομίζω ότι ο άνεμος έχει ξηλώσει σχεδόν όλα τα κεραμίδια από τις σκεπές, τα οποία έχουν φύγει στις γειτονικές αυλές».

Η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική δεν χτύπησε το σπίτι της αλλά το αυτοκίνητό της. «Στο δικό μου αυτοκίνητο τα κεραμιδιά έκαναν μεγάλη ζημιά στην πίσω πλευρά», επισημαίνει. 

Την απόλυτη καταστροφή αντίκρυσε στην παραλία του οικισμού. «Σκέπαστρα, κιόσκια, ομπρέλες και τα beach bar έχουν διαλυθεί εντελώς, δεν υπάρχει τίποτα», προσθέτει.

«Στην παραλία είδαμε επίσης το λιμενικό, πυροσβεστικά οχήματα, φορτηγά του δήμου που μαζεύουν τα δέντρα για να αποκαταστήσουν τους δρόμους. Ξεκινούν τη δράση τους από τη Σωζόπολη, όπου εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχει μια μεγάλη κινητοποίηση αλλά η Χαλκιδική είναι εκτεταμένη περιοχή. Είναι πολλοί οικισμοί, αρκετοί δρόμοι και σπίτια. Όλα αυτά θα αργήσουν να αποκατασταθούν. Τώρα από ότι φαίνεται ανοίγουν τις κεντρικές αρτηρίες αφού άνοιξε ο δρόμος προς τα Μουδανιά, καθώς χθες το βράδυ ο δρόμος Θεσσαλονίκη - Μουδανιά ήταν κλειστός», αναφέρει η κάτοικος. 

Χαλκιδική, εικόνα από το οδικό δίκτυο, Ιούλιος 2019
© Φωτογραφία : Mixalis Katsanis
Χαλκιδική, εικόνα από το οδικό δίκτυο, Ιούλιος 2019

Την ίδια στιγμή ο Μιχάλης Κατσάνης, κάτοικος Αφύτου, μιλάει για την τεράστια καταστροφή στην αγροτική παραγωγή

Χαλκιδική, εικόνα από το οδικό δίκτυo, Ιούλιος 2019
© Φωτογραφία : Mixalis Katsanis
Χαλκιδική, εικόνα από το οδικό δίκτυo, Ιούλιος 2019

«Ποτέ δεν έχω δει τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ο δυνατός αέρας και η βροχή κατέστρεψαν τα βαμβάκια, τα ηλιόσπορα αλλά και τις ελιές».

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτά που θα περισωθούν δεν θα έχουν παραγωγή καρπών. Ένα τεράστιο πλήγμα για τη αγροτική παραγωγή της περιοχής».

O ίδιος περπάτησε στην περιοχή και βρήκε σε πολλά σημεία κλειστό το οδικό δίκτυο. «Παντού στο δρόμο υπάρχουν μεγάλα δέντρα, που έχουν διακόψει την κυκλοφορία. Γίνεται προσπάθεια για αποκατάσταση» αναφέρει.

Θέμα:
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική (55)
Tags:
Χαλκιδική, κακοκαιρία, αγροτικές εκτάσεις, ακραία καιρικά φαινόμενα, κακοκαιρία Χαλκιδική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK