21:35 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Στιγμιότυπο από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Χαλκιδική

Κακοκαιρία στην Χαλκιδική: Πόσο επλήγησαν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική (55)
0 0 0
Βρείτε μας

«Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν επανέλθει η ηλεκτροδότηση και ελεγχθεί η καλή λειτουργία για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό», σημειώνει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επισημαίνεται πως νωρίτερα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημερώθηκε για την κατάσταση από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννη Κανονίδη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, οι ιερές μονές του Αγίου Όρους και άλλα εκκλησιαστικά μνημεία δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, συνεχίζουν απροβλημάτιστα την λειτουργία τους καθώς δεν επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Χαλκιδική.

Επιπλέον, δεν καταγράφηκαν ζημιές στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (Άγιος Ιωάννης Νικητής, Ελληνικός Χρυσός).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Βορίδη με βουλευτές Έβρου της ΝΔ για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία

Ειδικότερα, σε ότι έχει να κάνει με τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία, η ανακοίνωση αναφέρει πως στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολύνθου, «υπήρξε μικρή φθορά σε τοιχοποιΐα αρχαίας κατοικίας, ενώ δεν βλάφθηκαν οι υποδομές. Κατόπιν εντολής της υπουργού Πολιτισμού ο χώρος παρέμεινε σήμερα κλειστός για το κοινό ενώ το εκεί προσωπικό της Εφορείας και το συνεργείο καθαρισμού της βλάστησης εργάζεται στην κοπή και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου».

Ακόμη, η ανακοίνωση πρόσθεσε πως «στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά σημειώθηκαν ζημιές μεσαίας και μικρής κλίμακος στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (υφαρπαγή κεράμων από τις στέγες των κτιρίων, καταστροφή στεγάστρων, μετακίνηση και μερική καταστροφή προκατασκευασμένων οικίσκων, καταστροφή προσωρινής περίφραξης πτώση δέντρων)».

Θέμα:
Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική (55)
Tags:
Λίνα Μενδώνη, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, καταστροφές, Χαλκιδική, προβλήματα κακοκαιρία, κακοκαιρία Χαλκιδική, κακοκαιρία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK