21:06 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το σύστημα έκτακτης ανάγκης 112 για την προειδοποίηση των πολιτών δοκιμάστηκε σήμερα, με την αποστολή του πρώτου δοκιμαστικού μηνύματος SMS.

Πιλοτική δοκιμή του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Στο κέντρο του 112 βρέθηκαν τεχνικοί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, ενώ και ο νέος υπουργός, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Στο πλαίσιο της δοκιμαστική άσκηση ειδοποίησης μέσω του 112, ορισμένοι έλαβαν στο κινητό τους, σχετική προειδοποίηση με την επισήμανση ότι επρόκειτο για «δοκιμαστική εκπομπή μηνύματος κυψέλης».

Δοκιμαστικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112
© Sputnik /
Δοκιμαστικό μήνυμα έκτακτης ανάγκης 112

​Ουσιαστικά ο ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί με δύο τρόπους.

Από τη μία, μέσω κλήσης με την οποία οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εντοπίζει το γεωγραφικό τους στίγμα, δηλαδή πού ακριβώς βρίσκονται και κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς. Σημειώνεται ότι κλήσεις προς το 112 μπορούν να γίνουν από οποιοδήποτε τηλέφωνο, κινητό ή σταθερό, με ή χωρίς κάρτα SIM, ακόμη κι αν βρίσκεται εκτός δικτύου.

Από την άλλη, μέσα από το Σύστημα Συναγερμού Πολιτών, το κέντρο του 112 μπορεί να στείλει ειδοποίηση για κίνδυνο σε πολίτες που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, καλώντας τους παραλήπτες να εγκαταλείψουν άμεσα το σημείο. Η ειδοποίηση, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, γίνεται μέσω αποστολής SMS σε κινητά τηλέφωνα ή μέσω ηχητικών μηνυμάτων σε σταθερά τηλέφωνα. Η ειδοποίηση αποστέλλεται σε συγκεκριμένη περιοχή που υποδεικνύεται από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

​Η δεύτερη αυτή λειτουργία που εποπτεύεται από τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, δοκιμάστηκε σήμερα στο Χαλάνδρι, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Tags:
Κυριάκος Πιερρακάκης, smartphone, μήνυμα, SMS, κινητό, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Χαλάνδρι, Πυροσβεστική
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK