22:38 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2019
Καλοκαιρνά στιγμιότυπα από την Σκύρο, στις 27 Ιουλίου 2018.

Καστροπολιτεία Σκύρου: Ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει ξανά μετά από 18 χρόνια

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ανοίγει ξανά, μετά από 18 χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος της Καστροπολιτείας της Σκύρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από έργα αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν.

Τις πύλες του ανοίγει ξανά για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος της Καστροπολιτείας της Σκύρου που παρέμενε από τον σεισμό του 2001 μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα χρόνια που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης σημαντικών μνημείων του χώρου, με τελευταίο το έργο «Στερέωση Βραχωδών Πρανών Κάστρου Σκύρου - Μονής Αγ. Γεωργίου» που πραγματοποιήθηκε με σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και πιστώσεις του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, στερεώθηκαν πρανή ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μνημείων και των κατοίκων της Χώρας Σκύρου απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ επίσης αποκαταστάθηκαν τμήματα της οχύρωσης του Κάστρου και πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο εσωτερικό του χώρου, ώστε να καταστεί επισκέψιμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρχαιολογικός χώρος κηρύχθηκε ολόκληρη η Μακρόνησος

Η Καστροπολιτεία διαιρείται σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου (963 μ.Χ.) με σωζόμενο μέρος της οχύρωσης ενώ στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής (895 μ.Χ.), μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, μεταβυζαντινά ναΰδρια, ερείπια κτισμάτων (προβοκάδες) καθώς και σημαντικό σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης η οποία κυρίως αποδίδεται στη μεσαιωνική περίοδο. 

Στον χώρο διαπιστώνεται συνεχής κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτέλεσε χώρο κατοίκησης και έδρα της πολιτικής, και κατά τους χριστιανικούς χρόνους, και της εκκλησιαστικής αρχής του νησιού.

Κατά την προϊστορική περίοδο αποτέλεσε, μάλιστα, πιθανότατα τον μόνο χώρο κατοίκησης, στη θέση της σημερινής χώρας Σκύρου. 

Tags:
Υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολογικός χώρος, Σκύρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK