05:37 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Ποια σημεία πρέπει να προσέξει κάποιος που ετοιμάζεται να κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Το Sputnik ρώτησε ειδικούς του αφαλιστικού και του τουριστικού κλάδου, για συμβουλές που εγγυώνται την ασφάλεια.

Το καλοκαίρι είναι εδώ και αρκετοί τουρίστες ταξιδεύουν ή ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας.

Η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική έφερε στην επιφάνεια ένα σοβαρό θέμα, αυτό της ασφάλειας στον τουρισμό.

Για τον λόγο αυτό, τo Sputnik αναζητά λύσεις για πιο ασφαλή ταξίδια.

Μια από τις πιθανές εγγυήσεις της ασφάλειας, ενδέχεται να αποτελέσουν τα ασφαλιστικά πακέτα, που καλύπτουν το ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε μια ξένη χώρα.

«Είναι σημαντικό κάποιος να προνοεί πριν φύγει για το εξωτερικό και να πάρει ένα ασφαλιστικό πακέτο. Στο εξωτερικό η περίθαλψη είναι γενικά πολύ πιο ακριβή από ότι στην Ελλάδα. Αυτό το νόημα έχει η ασφάλιση σε μια ξένη χώρα, η κάλυψη των ιατρικών εξόδων του ατυχήματος. Οι ταξιδιωτικές ασφάλειες καλύπτουν κόσμο έως 75 ετών», επισημαίνει στο Sputnik o Αντώνης Βαρσαμής, ασφαλιστικός πράκτορας.

«Ένα βασικό πακέτο που περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα ανέρχεται περίπου στα 30 ευρώ για ταξίδια προς Ευρώπη, ενώ αν ταξιδέψει σε τρίτες χώρες αυτό αυξάνεται. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το εμπλουτίσει με ενδεχόμενο απώλειας αποσκευών,  καθυστέρησης αφίξεως αποσκευών, καθυστέρησης πτήσεως», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ σημειώνει ότι η αγορά μπορεί να γίνει λίγες μέρες πριν από το ταξίδι.

Οι παροχές ποικίλουν ανάλογα με το συμβόλαιο, την εταιρεία και τη διαπραγμάτευση του καθενός. «Μερικές από τις παροχές του πλήρους πακέτου είναι η αποζημίωση της μόνιμης ολικής ανικανότητας από ατύχημα, της καταβολής εξόδων για ιατρικές θεραπείες μετά την επιστροφή, ως συνέπεια νοσηλείας από συμβάν στο ταξίδι, η μεταφορά της σορού σε περίπτωση θανάτου κλπ», προσθέτει.

Τι πρέπει να προσέχει κάποιος όταν αγοράζει ένα ασφαλιστικό πακέτο;

Το βασικό σημείο προσοχής του πελάτη είναι ο διαμεσολαβητής ή ο προμηθευτής ασφαλιστικού προϊόντος που ασφαλίζει κάποιον από απόσταση. Σύμφωνα με τον νόμο, ο εκάστοτε διαμεσολαβητής είναι υποχρεωμένος, πριν από τη σύναψη του συμβολαίου να επιδεικνύει την επαγγελματική του ταυτότητα και να πληροφορεί τον πελάτη αναφορικά με τον αριθμό μητρώου διαμεσολαβητή.

Την ίδια στιγμή, και ο προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να παρέχει πληροφορίες αναφορικά με την ταυτότητα, τη δραστηριότητά του, τη διεύθυνσή του, αλλά και τον αριθμό καταχώρισης στο εμπορικό μητρώο όπου είναι καταγεγραμμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤουρισμός για... λίγους; Τα «απαγορευμένα» νησιά και ο «περιθωριοποιημένος» Έλληνας τουρίστας

Μια ενναλλακτική λύση, είναι η χρήση της ασφάλισης υγείας, που ισχύει μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία υπάρχει μια ειδική κάρτα που χορηγείται από το ΙΚΑ και αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

«Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας, η οποία πιστοποιεί ότι ο κάτοχος της είναι ασφαλισμένος και στη χώρα της ΕΕ στην οποία βρίσκεται και μπορεί να πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί αν πάθει κάτι», επισημαίνει στο Sputnik o Γιώργος Χόρβαλης, σύμβουλος τουρισμού του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grefis travel.

Παράλληλα αναφέρεται και στην ασφάλιση από οργανωμένα τουριστικά γραφεία.

«Υπάρχει ένα προεδρικό διάταγμα που αναφέρει ότι το ταξιδιωτικό γραφείο που παρέχει υπηρεσίες για πάνω από 24 ώρες πρέπει να σε ασφαλίσει για αστική ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι αν κατά τη διάρκεια που ταξιδιού κάποιου στο εξωτερικό, συμβεί κάτι, τότε καλύπτονται οι ζημιές στους πελάτες που προκλήθηκαν κατά τη λειτουργία της επιχείρησής», προσθέτει ο σύμβουλος τουρισμού.

Την ίδια στιγμή ο Γ. Χόρβαλης δίνει απλές και σημαντικές συμβουλές για τη γενικότερη ασφάλεια κάποιου στο εξωτερικό:

  • Προσοχή στον καιρό: Μέσω internet μπορεί και πρέπει να έχει ενημερωθεί κάποιος για τις ακριβείς καιρικές συνθήκες. Αν πάλι είναι έκτακτες, θα πρέπει να βρίσκεται σε ασφαλές σημείο. Επιπλέον, δεν μπορεί να ταξιδεύει κάποιος σε προορισμό στην καρδιά του χειμώνα, που έχει βαρυχειμωνιά ή πλημμύρες. Είναι απαγορευτικό.
  • Να μην κυκλοφορεί με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα επάνω του. Τα ξενοδοχεία έχουν χρηματοκιβώτια και καλό θα ήταν να κρατάει εκεί τα πολύτιμα αντικείμενα.
  • Να μην πηγαίνει σε κακόφημες συνοικίες και ειδικά όταν είναι σε οργανωμένο ταξίδι να προσπαθεί να είναι καλά πληροφορημένος από τον αρχηγό του ταξιδιού.
  • Όταν επίσης κάποιος μπαίνει σε ένα αεροπλάνο πριν την απογείωση λαμβάνει κάποιες οδηγίες για την ασφάλειά του: που είναι το σωσίβιο, οι έξοδοι κινδύνου. Κανείς δεν τα προσέχει ωστόσο αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς ενδέχεται να συμβεί οτιδήποτε σε οποιονδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠερισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα το 2018: Πόσοι ήρθαν, πάνω από 16 δισ. τα έσοδα

Tags:
κακοκαιρία Χαλκιδική, καλοκαίρι, διακοπές, ασφάλεια, ταξίδι, τουρισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK