08:00 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Υπέρ της ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνοντας να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέχρι «να μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

Να ιδρυθεί η Νομική Σχολή στην Πάτρα ζητάει ο Γιώργος Παπανδρέου, στον απόηχο της απόφαση της νέας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να τερματίσει τη διαδικασία για το άνοιγμα της σχολής.

Με δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα, προτείνει η νέα Νομική Σχολή να χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια αφού η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

«Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων. Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Για τη χρηματοδότηση, εξηγεί πως «εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυόμενη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για «μίζερο παίγνιο "μοιρασιάς" μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει», κάνοντας λόγο για «χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής».

Ο πρώην πρωθυπουργός θέτει τρία ερωτήματα με αφορμή την υπόθεση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα:

  1. Γιατί να μην επιτραπεί η είσοδος φοιτητών από όλο τον κόσμο στα ελληνικά πανεπιστήμια;
  2. Γιατί να μην καθορίσουν τα προγράμματα σπουδών τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σύμφωνα με τις ανάγκες που εντοπίζουν;
  3. Γιατί εμποδίζεται η αξιολόγηση των ιδρυμάτων από το κράτος και τους φοιτητές, όπως συμβαίνει στην Κύπρο;

Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου ζητάει «ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρθηκε στη Νομική Πάτρας.

«Συζητήσαμε να μην προχωρήσει η ίδρυση 4ης Νομικής (Σχολής) στην Πάτρα. Σήμερα, θα ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της νέας Νομικής της Πάτρας», δήλωσε η κ. Κεραμέως.

Η νέα υπουργός Παιδείας απέδωσε την απόφαση αυτή στο γεγονός ότι «η χώρα έχει χιλιάδες ανέργους δικηγόρους» και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας».

Tags:
Υπουργείο Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση, πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο, Νομική Σχολή, Πάτρα, Γιώργος Παπανδρέου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK