10:39 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τέλος στα σενάρια για 13ο και 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτιμώντας πως διατηρούν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, δεδομένου του ύψους του βασικού μισθού.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την ολομέλεια του ΣτΕ και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επιδομάτων (δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας, δώρο Χριστουγέννων) εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Παράλληλα, η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού κρίθηκε αναγκαία σύμφωνα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Η ολομέλεια του ΣτΕ ανέστρεψε τις αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, κατά τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές των επιδομάτων.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Κατά την ολομέλεια του ΣτΕ η απόφαση κατάργησης των επιδομάτων τεκμηριώνεται επαρκώς, δεδομένου ότι γίνεται προσπάθεια περιορισμού των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης.

Όπως εκτιμά η ολομέλεια του ΣτΕ, ο νομοθέτης αποφασίζοντας την περικοπή των τριών επιδομάτων είχε επίγνωση τόσο του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν πως «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους ζούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Τον Μάιο, είχε γίνει γνωστό πως το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους.

Ακολούθησε αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία τότε έκανε λόγο για οργή και αγανάκτηση στους 600.000 δημοσίους υπαλλήλους της χώρας.

Σχετικά:

ΑΔΕΔΥ: Οργή και αγανάκτηση μετά την απόφαση του ΣτΕ για τον 13ο και 14ο μισθό
ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους
Tags:
Επιδόματα, δώρο, δημόσιοι υπάλληλοι, ΣτΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK