ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Όπως προκύπτει από μελέτη του ΑΠΘ, η περιοχή όπου εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είναι επιβαρυμένη με αμίαντο και οργανικές χημικές ενώσεις, που πρέπει να απομακρυνθούν.

Την ανάγκη να απομακρυνθεί άμεσα ο αμίαντος από το Μάτι, περιγράφει μελέτη του ΑΠΘ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την φονική πυρκαγιά στην περιοχή, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Μάτι, μόλις μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά και αποτυπώνει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον πραγματικό χρόνο της δειγματοληψίας και σκιαγραφεί τη μακροχρόνια τοξικότητα του περιβάλλοντος.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τεκμηριώνεται και επιστημονικά ότι υπάρχει επιβάρυνση σε μέταλλα και οργανικές χημικές ενώσεις, με το σημαντικότερο κίνδυνο να εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναδεικνύουν ως προτεραιότητα την άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, υλικών που περιέχουν αμίαντο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δρ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε πως «ο κίνδυνος είναι χαμηλός, αλλά όχι αμελητέος», προσθέτοντας πως ο αμίαντος είναι συσσωρευμένος σε ένα σημείο, αλλά υπάρχει διασπορά ρύπων.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνεται να γίνουν άμεσα τα παρακάτω:

  • Ανανέωση της δειγματοληψίας στις ίδιες θέσεις και μέτρηση ινών αμιάντου για να ελεγχθεί ο πραγματικός υπολειπόμενος κίνδυνος.
  • Απομάκρυνση απορριμμάτων που περιέχουν αμίαντο με ασφαλείς διαδικασίες από εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων.
  • Αφαίρεση των πρώτων 2-3 εκατοστών του εδάφους σε περιοχές με υψηλότερο κίνδυνο καρκινογένεσης (είτε από τον αμίαντο, είτε από άλλες πηγές).
  • Διαχείριση του χώματος που θα απομακρυνθεί ως επικίνδυνο απόβλητο.
Tags:
αμίαντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, φωτιά, πυρκαγιά, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK