19:20 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από ,
0 31
Βρείτε μας

To Sputnik βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και ρώτησε τους πολίτες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Θα εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία; Θα κόψει ο Έλληνας το τσιγάρο; Οι απόψεις, όπως είναι φυσικό, διίστανται...

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Οι πολίτες δείχνουν να συμφωνούν. Όμως, κανένας δεν εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος και βέβαιος ότι ο αντικαπνιστικός νόμος επιτέλους θα εφαρμοστεί. Και όχι άδικα.

Κατά το παρελθόν, αρκετές κυβερνήσεις προσπάθησαν να εφαρμόσουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Το νομικό οπλοστάσιο, άλλωστε, υπάρχει από το 2002, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν.

Όμως, στην πράξη όλα αλλάζουν. Μέχρι στιγμής, καμία κυβέρνηση, κανένας νόμος και καμία εγκύκλιος δεν κατάφεραν να πείσουν τον Έλληνα να κόψει το κάπνισμα. Ή τουλάχιστον να το περιορίσει.

Το Sputnik βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και ρώτησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας αν πιστεύουν ότι η νέα προσπάθεια για την απαγόρευση του καπνίσματος, αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί και θα αποδώσει καρπούς.

«Ο νόμος πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί. 100% δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει ένας πειθαναγκασμός» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Θύμιος.

Ο ίδιος είναι καπνιστής, παρότι δηλώνει υπέρ του μέτρου. Όπως εξηγεί στο Sputnik, «το θέμα είναι να το καταλάβει ο κόσμος, να γίνει συνήθεια, γιατί με πρόστιμα και μέτρα καταστολής δεν γίνεται τίποτα».

«Αν πάω κάπου και οι εννέα στους 10 καπνίζουν, θα καπνίσω και εγώ» σπεύδει να παραδεχθεί στη συνέχεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ο μόνος.

Η εγκύκλιος του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, υπενθυμίζει την υποχρέωση τήρησης του υπάρχοντος αντικαπνιστικού νόμου, όπως και τις συνέπειες αυτού (σ.σ. επιβολή προστίμων).

Σύμφωνα μ’ αυτόν, το κάπνισμα απαγορεύεται στις δημόσιες υπηρεσίες, στις υπηρεσίες υγείας, στους χώρους εκπαίδευσης, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα μέσα μεταφοράς και στα ταξί.

«Είναι πολύ δύσκολο να πάω σ΄ ένα μπαράκι και να μην καπνίσω. Δύσκολα θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ακόμη και αν επιβάλλονται πρόστιμα» τονίζει, από την πλευρά του, ο κ. Αντρέας.

Δυσοίωνη για την εφαρμογή του μέτρου, δηλώνει και η κα Ζωή . «Δυστυχώς δεν θα εφαρμοστεί ούτε αυτή τη φορά» εκτιμάει, χαρακτηριστικά. Η ίδια, παρότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των καπνιστών να απολαύσουν το τσιγάρο τους στους «ανοιχτούς» χώρους, τάσσεται υπέρ της επιβολής υψηλών χρηματικών προστίμων για τους παραβάτες στους κλειστούς χώρους.

«Το μόνο που δεν μπορείς να κόψεις στον Έλληνα είναι το τσιγάρο στο μπαρ και το νυχτερινό μαγαζί» υπερθεματίζει, μιλώντας στο Sputnik, ο Ντάνιελ, ο οποίος τα τελευταία επτά χρόνια έχει καταφέρει να κόψει το κάπνισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δημήτρης , ο οποίος εκτιμάει ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. «Είναι πολύ δύσκολο για τον Έλληνα να κόψει το τσιγάρο» δηλώνει, άλλωστε.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη εκφράζει o κ. Νίκος, ο οποίος διαπιστώνει ότι σταδιακά «ο Έλληνας κόβει το τσιγάρο, καθώς έχει αλλάξει νοοτροπία. «Με κάποια μεγαλύτερα πρόστιμα, θα έχουμε και κάποιο αποτέλεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι μέτρα προωθούνται στην Υγεία: Αντικαπνιστικός νόμος, delivery φαρμάκων, περισσότεροι νοσηλευτές

«Το σωστό είναι, όταν θες να κάνεις τσιγάρο και βρίσκεσαι σε ταβέρνα, να βγεις έξω. Το ίδιο θα κάνω και εγώ. Θα προσαρμοστώ στον νόμο» σπεύδει να συμπληρώσει, μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Γιάννης.

Παρότι καπνιστής, δηλώνει έτοιμος να υπακούσει στη νομοθεσία και να μην καπνίζει σε κλειστούς χώρους. Το ίδιο πιστεύει ότι θα πράξουν και οι υπόλοιποι. «Με τα πρόστιμα, θα συμμορφωθούν όσοι μέχρι πρότινος δεν υπάκουαν» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.

Οι γνώμες, όπως καθίσταται σαφές, διίστανται. Άλλοι εκτιμούν ότι θα εφαρμοστεί, άλλοι ότι δεν θα εφαρμοστεί. Η πάροδος του χρόνου, άλλωστε, είναι ο μοναδικός κριτής.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι όλοι συμφωνούν, καπνίζονται και μη, ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος.

Tags:
Υπουργείο Υγείας, υγεία, βίντεο, μαγαζιά, πολίτες, Ελλάδα, Αθήνα, αντικαπνιστικός νόμος, νόμος, Κάπνισμα, τσιγάρο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK