14:06 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Εφετείο Λαμίας έκρινε ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, αλλά του αναγνώρισε ελαφρυντικό επιβάλλοντας κάθειρξη 13 ετών.

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Εφετείου Λαμίας κατά τη δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για δολοφονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δέχτηκε ωστόσο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται στον νέο Ποινικό Κώδικα, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 13 ετών. Με δεδομένο ότι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έχει ήδη εκτίσει 11 χρόνια με κάποια από αυτά διπλά, αναμένεται να αποφυλακιστεί «σε σύντομο χρόνο, εντός ολίγων ημερών», όπως δήλωσε ο συνήγορός του, Βαγγέλης Ανδρούλας. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να αφεθεί ελεύθερος εντός Αυγούστου.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, Βασίλης Σαραλιώτης, κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.

Πρωτόδικα και οι δύο άντρες είχαν βρεθεί ένοχοι, με το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας να επιβάλει ισόβια κάθειρξη στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και 10ετή φυλάκιση στον Βασίλη Σαραλιώτη.

Κωνσταντοπούλου: Η απόφαση του δικαστηρίου οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα

Στο άκουσμα της ποινής για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Ζωή και Νίκο Κωνσταντόπουλο.

«Η απόφαση πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατηγορώντας το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις» και καταγγέλλοντας «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» καθώς και «απόφαση-πρόκληση».

«Η απόφαση του δικαστηρίου οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» και «μεθοδεύσεις μέσω της αναβολής».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι «η τελευταία αναβολή για 40 μέρες, από τις 19 Ιουνίου δόθηκε για να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς αποχώρησε ένας δικαστής και στη θέση του τοποθετήθηκε ένας από τους αναπληρωματικούς και παράλληλα για να τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα» που όπως είπαν «χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της απόφασης».

Παράλληλα, προανήγγειλαν «αναίρεση υπέρ του νόμου στον Άρειο Πάγο».

Ανδρούλας (συνήγορος Κορκονέα): Σεβόμαστε την κρίση της Δικαιοσύνης, αποφυλάκιση εντός ολίγων ημερών

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, που διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο το ΜΟΕ της Λαμίας, απέρριψε τις αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής.

Εξήγησε ότι «βασικός σκοπός του ήταν η μετατροπή του κατηγορητηρίου από άμεσο δόλο σε ενδεχόμενο δόλο» κάτι που δεν έγινε δεκτό στο δικαστήριο. «Εμείς σεβόμαστε την κρίση της Δικαιοσύνης παρά το γεγονός ότι το αίτημα μας όπως αναπτύχθηκε και με βάση την ακροαματική διαδικασία ήταν απόλυτα τεκμηριωμένο», τόνισε.

Για τις καταγγελίες περί μεθοδεύσεων, υποστήριξε ότι «το δικαστήριο από τις 19 Ιουνίου θα μπορούσε να συνεδριάσει μέχρι το τέλος Ιουνίου και να εκδώσει την απόφασή του. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν πρόκειται να απολογηθούμε εμείς», υπογράμμισε.

Ο κ. Ανδρούλας απέρριψε, επίσης, τους χαρακτηρισμούς του Νίκου Κωνσταντόπουλου που κατηγόρησε τον Κορκονέα για «τυμβωρύχο» καθώς ζήτησε να του δοθεί το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου. «Πρόκειται για ελαφρυντικό που είχε τεθεί και σε πρώτο βαθμό και είχε απορριφθεί», υπογράμμισε ο κ. Ανδρούλας τονίζοντας συγχρόνως ότι «τα περισσότερα από αυτά προκύπτουν μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία της δικογραφίας».

Αναφερθείς στην ποινή του πελάτη του, υποστήριξε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια που ορίζει η νομοθεσία». «Ο άνθρωπος ήταν χαρούμενος -το λίγο που μπορέσαμε να μιλήσουμε-, καθώς θα γυρίσει πίσω στην οικογένειά του και τα παιδιά του από τα οποία λείπει 11χρόνια», είπε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή αθλιότητα η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό» που δημιουργεί η απόφαση του δικαστηρίου για τον Κορκονέα.

Η Κουμουνδούρου παρατήρησε ότι «μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα», σημειώνοντας πως «είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα».

«Η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα», πρόσθετε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα "νόμος και τάξη" ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΚΕ: Η απόφαση προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού

Ανακοίνωση για την απόφαση του δικαστηρίου εξέδωσε και το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας» καθώς «”έριξε στα μαλακά” τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

«Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δε συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα», πρόσθεσε ο Περισσός.

Παράλληλα, το ΚΚΕ εξαπέλυσε βολές για τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το Δικαστήριο. Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο Δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο», σημειώνει.

Tags:
δολοφονία, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, αποφυλάκιση, Δικαιοσύνη, εφετείο, δικαστήριο, Λαμία, Βασίλης Σαραλιώτης, Επαμεινώνδας Κορκονέας, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK