19:54 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Χθες Τρίτη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη που αφορά το άσυλο, η οποία εντάσσεται σε ειδικό νομοσχέδιο με επείγουσες ρυθμίσεις.

Ξεκίνησε η συζήτηση για το άσυλο την Τρίτη και συγκεκριμένα για τη διάταξη, που βρίσκεται σε νομοσχέδιο των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διάταξη για το άσυλο αντικαθιστά την ισχύουσα του «νόμου Γαβρόγλου» και συμπεριλαμβάνει τα εξής:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

  1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία της έρευνας και τη διδασκαλίας, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

«Δεν καταργείται κανένα άσυλο», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεοκλεγείς πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Η ουσία της διάταξης είναι ότι περιφρουρεί απόλυτα αυτό που ονομάζουμε ακαδημαϊκό άσυλο. Οι δύο πρώτες παράγραφοι ενισχύουν την ακαδημαϊκή υπόσταση ημών. Στην τρίτη παράγραφο, εκφράζεται η διάθεση της Πολιτείας να περιορίσει, σε συνδυασμό με τη δράση των πανεπιστημίων, τις όποιες παραβατικές ενέργειες στους χώρους τους», σημείωσε.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, Οδυσσέας Ζώρας εμφανίζεται επίσης σύμφωνός με τη νέα διάταξη.

«Το άσυλο δε λειτουργούσε», ανέφερε.

Σχολίασε ακόμη πως ως προς τις ακαδημαϊκές ελευθερίες του, το άσυλο καταλύετο από το 3% των φοιτητών «που θέλουν να ακούν μόνο τη δική τους άποψη» και αναφέρθηκε στην επίθεση κατά του νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2011.

Tags:
Νομοσχέδιο, διάταξη, πρύτανης, πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο, άσυλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK