00:56 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
0 0 0
Βρείτε μας

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν σενάρια αντίδρασης σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει πλοίο νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, όπως εξήγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σενάρια αντίδρασης αναπτύσσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Καστελόριζο, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι κυβέρνηση και ένοπλες δυνάμεις γνωρίζουν για σενάρια που θέλουν την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, με αποστολή πλοίου νότια του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Διευκρίνισε ότι τα θέματα αυτά διαχειρίζονται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας, όμως, ότι και το υπ. Εθνικής Άμυνας είναι ενήμερο γι’ αυτά τα σενάρια.

«Προετοιμάζουμε και εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα. Θα δούμε. Απλά θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και την συμπεριφορά. Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Θέμα», κάλεσε τους Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους να αποφεύγουν τις «εμπρηστικές δηλώσεις» και ζήτησε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία και πως «ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) πρέπει να συνεχιστούν ακόμα και σε περιόδους έντασης», σύμφωνα με το protothema.gr.

Παρόλα αυτά, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελόριζο».

Συμπλήρωσε, όμως, ότι «στρατιωτικά βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο με την Τουρκία, όσο παράδοξο κι εάν ακούγεται αυτό. Η Ελλάδα έχει μόνο να προσφέρει. Να προσφέρει την εμπέδωση συναισθήματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας».

Για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για «παράνομες τουρκικές ενέργειες» που συνιστούν, όπως είπε, «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της Κύπρου και της ΕΕ».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο.

«Δεν σχεδιάζουμε αύξηση στρατιωτικής θητείας, εγώ έκανα λόγο για αναβάθμιση θητείας», διευκρίνισε.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (192)
Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Καστελόριζο, Ελλάδα, Τουρκία, Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK