22:58 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αν και ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας στον πλανήτη, η θερμοκρασία στην Αθήνα κινήθηκε σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με παρελθόντα έτη, σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Θησείο.

Χαμηλότερη ήταν σε σύγκριση με παρελθόντα έτη η θερμοκρασία στην Αθήνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με καταγραφές του σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στο Θησείο.

Μετά από ένα θερμό πρώτο δεκαήμερο, ακολούθησε ένα δεύτερο δεκαήμερο με θερμοκρασίες στην Αθήνα αρκετά χαμηλότερες από τη μέση τιμή της δεκαετίας, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Σαν αποτέλεσμα η μέση μέγιστη θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2019 ήταν 33,9 βαθμοί, χαμηλότερη από τη μέση τιμή της δεκαετίας (34,6 βαθμοί).

Ο θερμότερος Ιούλιος της τελευταίας δεκαετίας στην Αθήνα ήταν το 2012, με μέση θερμοκρασία 36,9 βαθμών.

Τα ρεκόρ των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα

Κατά τα τελευταία χρόνια, πάντως (την περίοδο 2010-2018) όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφηκαν τα πέντε από τα θερμότερα έτη του τελευταίου ενάμιση αιώνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα, δε, με την κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δήμητρα Φούντα, η ανοδική τάση της ετήσιας θερμοκρασίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή.

Ταυτόχρονα με την αυξητική τάση της θερμοκρασίας, όπως επισημαίνει σε δημοσίευσή της στο περιοδικό Kosmos του ΕΑΑ, έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης των επεισοδίων καύσωνα κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Με βάση τα ιστορικά στοιχεία του ΕΑΑ (1858-2018), μία σειρά ιστορικά ρεκόρ έχουν καταρριφθεί στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια:

  • Το 2007: Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο ΕΑΑ (44,8 βαθμοί Κελσίου), με δεύτερη τους 43 βαθμούς το 1916.
  • Το 2007: Ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς (οκτώ ημέρες).
  • Το 2010: Το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ (μέση ετήσια θερμοκρασία).
  • Το 2010: Ο πιο πρώιμος καύσωνας στις 15-17 Ιουνίου (ακολουθούν το 2016 και το 2017).
  • Το 2012: Το θερμότερο καλοκαίρι (μέση, μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία μεγαλύτερες από 4 βαθμούς Κελσίου της κανονικής τιμής).
  • Το 2012: Ο μεγαλύτερος αριθμός θερμών ημερών (32 ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς).
  • Το 2018: Το θερμότερο έτος ως προς την ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία.

Ανεβαίνει ο υδράργυρος, ενισχύονται οι βοριάδες

Στο μεταξύ, καλός είναι σήμερα ο καιρός σε όλη τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό την άνοδο της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ.

Έρχεται νέος καύσωνας – Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 40 βαθμούς

Σε κλοιό καύσωνα και, μάλιστα, διαρκείας, θα βρεθεί η Ελλάδα τις επόμενες μέρες τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα (12/8), καθώς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ανάλογη πρόγνωση για άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες είχε κάνει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

 

Σχετικά:

Καιρός: Ανεβαίνει ο υδράργυρος, ενισχύονται οι βοριάδες
Tags:
υψηλές θερμοκρασίες, θερμοκρασία, Θησείο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζέστη, καιρός, αίθριος καιρός, Αττική, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK