13:50 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Παγωτό

Η τέχνη του παγωτού: Πώς θα ανοίξεις παγωτατζίδικο και ποιες γεύσεις προτιμά ο κάθε λαός

CC0
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Γεράσιμος Χιόνης
0 40

Καλοκαίρι σημαίνει... παγωτό. Είσαι έτοιμος να ανοίξεις το δικό σου παγωτατζίδικο; Ποια είναι η διαδικασία παρασκευής του παγωτού και ποιες οι αγαπημένες γεύσεις του κάθε λαού.

Καλοκαίρι σημαίνει παραλία, ξαπλώστρα και… παγωτό!

Ο ήλιος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η καλή διάθεση, αναντίρρητα, δημιουργούν σ’ όλους την ανάγκη να γευτούν ένα γευστικό, δροσερό και λαχταριστό παγωτό.

Αυτή την ανάγκη έρχονται να καλύψουν τα εκατοντάδες παγωτατζίδικα, τα οποία έχουν ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια – και ιδίως μετά την αλματώδη αύξηση του τουρισμού – σε κάθε ελληνικό νησί, σε κάθε παραθεριστικό σημείο της χώρας.

Έτσι, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι μικρο-επιχειρηματίες αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του παγωτού.

Και οι λόγοι είναι πολλοί: Σχετικά μικρό κεφάλαιο (έως 100.000 ευρώ), ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους (περίπου 25% της τιμής πώλησης), εύκολη πρόσβαση σε πρώτες ύλες και, κυρίως, η ικανοποίηση του να βλέπεις την απόλαυση στα πρόσωπα των καταναλωτών - πελατών.

«Σήμερα είναι πιο εύκολο να ανοίξεις ένα παγωτατζίδικο, παρά μία ταβέρνα ή ένα εστιατόριο» δηλώνει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Sputnik, ο Γιώργος Σκουτέλης, ο οποίος διαχειρίζεται την επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά του στο Ληξούρι Κεφαλονιάς.

Το 2008, όταν ο ίδιος ήταν 15 - 16 χρονών, οι γονείς του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να μετακομίσουν μόνιμα στο νησί του Ιονίου.

«Βρήκαμε ένα ξενοίκιαστο μαγαζί πάνω στην πλατεία. Και είπαμε "τι θα το κάνουμε". Έτσι έπεσε η ιδέα να ανοίξουμε ένα παγωτατζίδικο» σπεύδει να προσθέσει.

Ο θείος ήταν μάγειρας και επομένως, ήταν αυτός, ο οποίος παρείχε τις αρχικές κατευθυντήριες γραμμές. Δίπλα του έμαθε τόσο η μητέρα, όσο και ο πατέρας του 26χρονου Γιώργου.

«Η μάνα μου από νοικοκυρά έγινε ζαχαροπλάστης» σημειώνει, με νόημα.

Σήμερα, το παγωτατζίδικο – το μοναδικό στο Ληξούρι – απασχολεί 15 άτομα. Κυρίως, μέλη της οικογένειας Σκουτέλη και παιδικούς φίλους του νεαρού Γιώργου.

Πώς φτιάχνεται ένα παγωτό

Το πλέον ενδιαφέρον σ' ένα παγωτατζίδικο, είναι η… παρασκευή του παγωτού.

Η διαδικασία είναι διττή. Είτε ακολουθείς τον δρόμο της παστερίωσης, είτε όχι. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον Γιώργο, επιλέγουν τον πρώτο. Και ο λόγος είναι απλός: Το μίγμα είναι καλύτερο, πιο ομογενοποιημένο και πιο γευστικό. Και φυσικά, διατηρείται υπό καλύτερες συνθήκες (έως και 72 ώρες).

Η παστερίωση, δηλαδή η ζεστή ωρίμανση των προϊόντων, διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες. «Άρα τα σημερινά παγωτά γίνονται με χθεσινό μίγμα» εξηγεί ο 26χρονος.

Τι γίνεται μετά την παστερίωση; Παίρνεις το μίγμα, προσθέτεις τις γεύσεις που επιθυμείς, όπως και το αλάτι, τα λιπαρά και τα σάκχαρα που κρίνεις ότι απαιτούνται. Στη συνέχεια, τοποθετείς το μίγμα στην παγωτομηχανή για περίπου 10 λεπτά.

Κατόπιν βάζεις το μίγμα στην κατάψυξη: Περίπου για 10 λεπτά στους -30 βαθμούς Κελσίου, για ακόμη 10 λεπτά στους -20 βαθμούς Κελσίου και τέλος, για 10 λεπτά στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Μετά, το μίγμα έρχεται στη βιτρίνα του καταστήματος και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Τα «αγαπημένα» παγωτά του κάθε λαού

Οι πρώτες ύλες, όπως είναι φυσικό, προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου: Φιστίκι από τη Σικελία, σοκολάτα από το Βέλγιο, πουρέ ανανά από τη Γαλλία, γάλα και αλεύρι από την Ελλάδα.

Ο γύρος του κόσμου σε μία μπάλα παγωτό!

Σύμφωνα με τον Γιώργο, οι γεύσεις που «φεύγουν» περισσότερο είναι το φερέρο και η γκοφρέτα.

«Και ο Έλληνας και ο ξένος καταναλωτής θέλουν σοκολατένιο γλυκό. Κάτι έντονο. Να έρχεται εύκολα στη γεύση και να τους γεμίζει χωρίς να τους λιγώνει» εξηγεί.

Όμως, ο κάθε λαός έχει και τις προτιμήσεις του. Έτσι, με βάση το πελατολόγιο της επιχείρησης του 26χρονου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Έλληνας προτιμάει τη γλυκιά σοκολάτα, ο Άγγλος τη μέντα σοκολάτα και τη βανίλια, ο Γερμανός και ο Αυστριακός τις γεύσεις σορμπέ (λεμόνι και φράουλα), ο Ολλανδός τη μίξη σοκολάτας και βανίλιας, ενώ ο Ιταλός… τα πάντα!

Ποιο είναι το πιο περίεργο παγωτό που έχει σερβίρει ο Γιώργος; Η απάντηση, αν μη τι άλλο, προκαλεί ένα ελαφρύ... μειδίαμα.  

«Είναι το παγωτό… κόλλυβα» απαντάει, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Έχει ως βάση τη μαστίχα και από πάνω ρίχνεις παγωμένα κόλλυβα» εξηγεί ο νεαρός επιχειρηματίας.

Παρά την επιτυχία, ο ίδιος σταμάτησε την παρασκευή του. «Δεν γίνεται να πουλάς παγωτό κόλλυβα. Νομίζουν ότι βρίσκονται σε κηδεία, ιδίως όταν συνοδεύεται από μαύρες χαρτοπετσέτες».

Και όχι άδικα, επομένως.

Πώς μπορείς να ιδρύσεις ένα παγωτατζίδικο

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει ο θυμόσοφος λαός.

«Στην αρχή χρειάστηκε να παλέψουμε με την ακαμψία του ελληνικού νόμου» υπερθεματίζει ο 26χρονος, όταν κλήθηκε να θυμηθεί τα πρώτα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης. Η ελληνική γραφειοκρατία, όπως είναι φυσικό, «χτύπησε» και τον ίδιο.

Εφόσον κάποιος θελήσει να ανοίξει ένα παγωτατζίδικο, τότε καλείται να διαβεί τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του ελληνικού κράτους.

Πρώτο βήμα αποτελεί η πιστοποίηση ότι το κατάστημα, στο οποίο κάποιος φιλοδοξεί να στεγάσει τα επαγγελματικά του όνειρα, δύναται να λάβει βεβαίωση ίδρυσης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τι χρειάζεται για τη συγκεκριμένη βεβαίωση:

  • Αίτηση, η οποία είναι διαθέσιμη στις αρμόδιες υπηρεσίες του εκάστοτε Δήμου
  • Απόσπασμα χάρτη (π.χ. Google Maps), όπου αποτυπώνεται η ακριβής τοποθεσία του καταστήματος
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι ο κανονισμός του κτηρίου δεν απαγορεύει την ίδρυση καταστήματος
Αίτηση για Χορήγηση Βεβαίωσης για την Εγκατάσταση στη Συγκεκριμένη Τοποθεσία
Αίτηση για Χορήγηση Βεβαίωσης για την Εγκατάσταση στη Συγκεκριμένη Τοποθεσία

Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου εξετάζει το αίτημα, το οποίο εγκρίνεται ή απορρίπτεται σε διάστημα 15 ημερών.

Παράλληλα, εντός των επόμενων πέντε μηνών, ο ενδιαφερόμενος καλείται να υποβάλλει στον Δήμο ή στο ΚΕΠ ένα έγγραφο, υπό τον τίτλο «Γνωστοποίηση Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος».

Για την κατάθεση του συγκεκριμένου εγγράφου, απαιτείται η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον δήμο.

Γνωστοποίηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Γνωστοποίηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Γνωστοποίηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Γνωστοποίηση Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος μέσω του TaxisNet συμπληρώνει όλα τα αναγκαία στοιχεία για την επιχείρηση:

  • Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (σ.σ. με τι ακριβώς ασχολείται η επιχείρηση)
  • Τοποθεσία καταστήματος
  • Εμβαδόν καταστήματος
  • Αριθμός εργαζομένων
  • Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων

Όλα τα παραπάνω στοιχεία κοινοποιούνται, πλην του Δήμου, στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου, στην Πολεοδομία, στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία.

Για την έναρξη λειτουργίας του παγωτατζίδικου, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να ελέγξει την ορθότητα τουλάχιστον του 30% των απαιτούμενων εγγράφων και βεβαιώσεων. Το εναπομείναν ποσοστό ελέγχεται ενόσω η επιχείρηση βρίσκεται σε λειτουργία.

Έτσι, προκειμένου να τηρείται η νομιμότητα, ο επιχειρηματίας καλείται να τηρεί – ανά πάσα στιγμή - ένα αρχείο, μ' όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Το συγκεκριμένο αρχείο, όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία, θα πρέπει να επιδεικνύεται σ’ όλες τα αρμόδιες υπηρεσίες (σ.σ. δήμο, πυροσβεστική, αστυνομία κλπ) κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το αρχείο:

  • Αποδεικτικό της «Γνωστοποίησης Λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος»
  • Σχεδιάγραμμα του καταστήματος, όπου αποτυπώνονται όλοι οι διαθέσιμοι χώροι
  • Πιστοποιητικό πυροπροστασίας
  • Πιστοποιητικό ορισμού υγειονομικού υπεύθυνου
  • Το προβλεπόμενο παράβολο
  • Άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου (σ.σ. σε περίπτωση εγκατάστασης τραπεζοκαθισμάτων)
  • Πιστοποιητικό τήρησης των υγειονομικών διατάξεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δύναται να επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα ή να διατάξουν ακόμη και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Επομένως, αν και ήδη βρισκόμαστε στον Αύγουστο… ποτέ δεν είναι αργά. Εξάλλου ένα ακόμη παγωτατζίδικο, δεν έβλαψε κανέναν... Περισσότερες επιλογές για τους λάτρεις του είδους.

Σχετικά:

Το αηδιαστικό challenge με το παγωτό παίρνει διαστάσεις επιδημίας
Η πιο «γλυκιά» συμφωνία – Παιδιά μαζεύουν αποτσίγαρα, με αντάλλαγμα παγωτό
Άνδρας συνελήφθη επειδή έγλυφε παγωτό από την συσκευασία σε σούπερ μάρκετ (Βίντεο)
Tags:
σοκολάτα, ύλη, επιχειρηματικότητα, επιχειρηματίας, Κεφαλονιά, άδεια, τουρίστες, καλοκαίρι, επιχείρηση, παγωτό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK