15:17 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
0 0 0
Βρείτε μας

Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές σε ορισμένες περιοχές οι τιμές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Αττική, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Εύβοια, όπως προκύπτει από την πλατφόρμα της PANACEA και τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Το δίκτυο παρακολούθησης της πλατφόρμας για τις σωματιδιακές συγκεντρώσεις PM2.5 (αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου) γίνεται με μετρητές καταγραφής στα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα.

Ο καπνός από τη μεγάλη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στην Εύβοια είχε φτάσει από το πρωί της Τρίτης πάνω από την Αττική και πλέον μεγάλο μέρος έχει εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καλύπτοντας τον ουρανό, ενώ χαρακτηριστική είναι και η μυρωδιά της φωτιάς που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στον Πειραιά, τα βόρεια και νότια προάστια, όσο και στο κέντρο. Είναι ενδεικτικό ότι σε περιοχές σε ορισμένες περιοχές οι τιμές ξεπέρασαν κατά πολύ τα 50 PM2.5 που θεωρείται επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οι ανώτερες τιμές μέχρι στιγμής καταγράφηκαν το πρωί έως και λίγο μετά τις 12:00.

Μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο
© Φωτογραφία :
Μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο

Τα δεδομένα της καταγραφής ανανεώνονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Για την ερμηνεία των επιπέδων, που παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα, χρησιμοποιείται η ακόλουθη χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. 

Xρωματική κλίμακα – δείκτης
© Φωτογραφία :
Xρωματική κλίμακα – δείκτης

Στα γραφήματα απεικονίζεται η  διακύμανση των συγκεντρώσεων, με βήμα 15 λεπτών και σε βάθος 7 ημερών. Παρέχονται αποτελέσματα για 8 θέσεις μέτρησης εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, την Ξάνθη, τα Ιωάννινα και τη Φινοκαλιά.

Δείτε εδώ τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

Μέτρα για την αποφυγή εισπνοής του καπνού από τη φωτιά και την προστασία των πολιτών συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Θέμα:
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
Tags:
φωτιά τώρα, φωτιά, Αθήνα, ρύπανση, Αττική, Εύβοια, πυρκαγιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK