10:02 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
0 0 0
Βρείτε μας

Δεκάδες καταθέσεις κατοίκων και μαρτύρων έχει συλλέξει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Εύβοια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρεις υπόπτους.

Το σενάριο του εμπρησμού εξετάζουν οι Αρχές που διερευνούν τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους. 

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, ήδη οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία σημεία με μικρή διαφορά χρόνου σε μια απόσταση 1.500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη.

Τόσο οι τοπικές Αρχές, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την εκτίμηση ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια.

Άλλωστε, όπως μεταδίδει το skai.gr, οι Αρχές έχουν εντοπίσει ευρήματα που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα τρία σημεία: Ο λόγος για υλικά καύσης (όπως στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών) και συσσωρευμένη καύσιμη ύλη (όπως κλαδιά, ξύλα), ενώ βρέθηκαν και κάποια φιαλίδια υγραερίου που όμως δεν έχει διευκρινιστεί αν σχετίζονται με τη φωτιά.

Μάλιστα, τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη το προφίλ τουλάχιστον τριών βασικών υπόπτων, βάσει των στοιχείων και των καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων.

Οι ύποπτοι (που είναι κάτοικοι της περιοχής) έχουν εξεταστεί από τις Αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προτάξει άλλοθι. Συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρονται να δήλωσαν ότι απουσίαζαν από την περιοχή και από τις οικείες τους την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σημειωτέον μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας εξ αυτών είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για την περσινή φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων

Σε ό,τι αφορά, εν τω μεταξύ, την κατάσταση της φωτιάς, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία

Οι πυροσβέστες, ωστόσο, δεν κρύβουν την αγωνία τους για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων και παραμένουν στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εντοπίζονται στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατανιά, ενώ παραμένουν όλες οι δυνάμεις στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Στο σημείο εκείνο, καταβάλλονται προσπάθειες να οριοθετήσουν την πυρκαγιά, η οποία έχει πλέον μόνο πυκνούς καπνούς, κάτι που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο και το γεγονός ότι υπάρχουν άκαυτα σημεία εγείρει τον κίνδυνο για αναζωπυρώσεις.

Μετά από μία ακόμη ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών, από το πρωί ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Η επόμενη ημέρα

Η φωτιά στην Εύβοια υπολογίζεται ότι έχει κάψει πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους. Πάντως, παρά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, τελικά οι φλόγες δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, με την Πυροσβεστική να έχει λάβει μέτρα προστασίας περιμετρικά των χωριών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η φωτιά δεν κατέστρεψε σπίτια, αν και έχουν καεί αυτοκίνητα. 

Θέμα:
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
Tags:
Πυροσβεστική, εμπρησμός, Εύβοια, πυρκαγιά, φωτιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK