13:51 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έρευνα σκιαγραφεί το προφίλ του εμπρηστή στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει, ο εμπρηστής είναι συνήθως Έλληνας, άνδρας, άνω των 45 ετών, παντρεμένος με παιδιά και ψυχικά υγιής.

Το προφίλ του εμπρηστή δάσους στην Ελλάδα σκιαγραφεί μεγάλη έρευνα.

Πρόκειται για έρευνα δεκαετίας που δημοσιεύτηκε το 2014 και είναι η τελευταία του είδους, όπως δήλωσε ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και εμπειρογνώμονας, μιλώντας στο OneTv.

Ο κ. Γκουρμπατσής τόνισε ότι ο εμπρηστής δάσους πρέπει να διακρίνεται από τον εμπρηστή σε αστικές περιοχές.

Τα χαρακτηριστικά του εμπρηστή

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα για το προφίλ του εμπρηστή, τα χαρακτηριστικά του είναι:

 • Έλληνας
 • Άνδρας
 • Ψυχικά υγιής
 • Άνω των 45 ετών
 • Έγγαμος με παιδιά
 • Στοιχειώδους εκπαίδευσης
 • Αυτοαπασχολούμενος σε επάγγελμα γενικής κατηγορίας, όπως γεωργία, δασοκομία, αλιεία
 • Ζει στην επαρχία, συνήθως σε περιοχή με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων
 • Αναπτύσσει δράση σε Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα
 • Έχει τελέσει εμπρησμό σε δασική περιοχή οπού ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 1.000 κατοίκων
 • Τα κίνητρά του είναι η ιδιοτέλεια (δηλαδή το κέρδος και η ωφέλεια), η απόκρυψη αλλού εγκλήματος, η εκδίκηση, ο εξτρεμισμός και ο φανατισμός

Σύμφωνα με τον κ. Γκουρμπατσή, από τις 10 πυρκαγιές στην Ελλάδα, στις 4 δεν εξακριβώνονται τα αίτιά τους. Από τις υπόλοιπες 6, οι 3 οφείλονται σε αμέλεια, οι 2 σε πρόθεση και η μία σε φυσικά ή τυχαία αίτια.

Ο ειδικός πρόσθεσε πως το ποσοστό καταδίκης εμπρηστών στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως καθώς, όπως είπε, μόλις το 1,6% καταδικάζεται!

Ο ίδιος απέδωσε το γεγονός στο ότι οι διωκτικές αρχές δεν «δένουν» τη δικογραφία με τα απαραίτητα στοιχεία ώστε το δικαστήριο να προχωρήσει σε καταδίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του εμπρησμού έχει βρεθεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αρχές αναζητούν τους υπαίτιους για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές αρχές φέρεται να έχουν ζητήσει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους τρεις κύριους υπόπτους.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ένας 33χρονος άνδρας, ο οποίος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο, ο ίδιος είχε αφεθεί ελεύθερος, λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Παράλληλα, ένας άνδρας στην Ηλεία καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή για εμπρησμό, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Διπλάσιες φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Διπλάσιες είναι το 2019 σε σχέση με πέρυσι, οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Αναλυτικά, μέχρι τις 16 Αυγούστου έχουν εκδηλωθεί περίπου 8.270 πυρκαγιές.

Μόνο μεταξύ 1 - 15 Αυγούστου, η Πυροσβεστική επενέβη σε 620 δασικές φωτιές, δηλαδή κατά μέσο όρο 41 πυρκαγιές την ημέρα!

Μέχρι τις 16 Αυγούστου, είχαν συλληφθεί 25 άτομα, με τις οκτώ περιπτώσεις να είναι αυτόφωρη σύλληψη.

Tags:
Πυροσβεστική, δασική πυρκαγιά, κίνδυνος πυρκαγιάς, φωτιά, εμπρησμός, εμπρηστής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK