09:31 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
0 0 0
Βρείτε μας

Μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά υπάρχει μια αλυσίδα γεγονότων που υποβαθμίζουν το περιβάλλον, πέρα από τη φωτιά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στην ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων προκειμένου να προληφθούν έντονα καιρικά φαινόμενα που ενδέχεται να σημειωθούν το φθινόπωρο μετά τις πυρκαγιές στάθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το Σάββατο, στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια, είπε ότι πρέπει να εφαρμοστούν μεθοδολογίες αποκατάστασης γεωπεριβάλλοντος ώστε να ανακάμψει η περιοχή.

Στάθηκε, δε, σε μία αλυσίδα γεγονότων που επηρεάζουν το γεωπεριβάλλον, ξεκινώντας από την κλιματική αλλαγή, η οποία όπως είπε, θα επιφέρει μια άνοδο της θερμοκρασίας περίπου 0,5 βαθμών τα επόμενα 30 χρόνια, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση πυρκαγιών.

Εξήγησε επιπλέον ότι οι πυρκαγιές δρομολογούν έντονες διαβρώσεις στα εδάφη και ακολούθως αυξημένες κατολισθήσεις, ενώ στη συνέχεια οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία δεν συντελούνται μόνο από τη βροχή, αλλά και από τα στερεά υλικά που συμπαρασύρει το νερό.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των φαινομένων.

Αυτό είναι το προφίλ του εμπρηστή

Το προφίλ του εμπρηστή δάσους στην Ελλάδα σκιαγραφεί στο μεταξύ μεγάλη έρευνα.

Πρόκειται για έρευνα δεκαετίας που δημοσιεύτηκε το 2014 και είναι η τελευταία του είδους, όπως δήλωσε ο Ανδριανός Γκουρμπατσής, εν αποστρατεία αντιστράτηγος και εμπειρογνώμονας, μιλώντας στο OneTv.

Ο κ. Γκουρμπατσής τόνισε ότι ο εμπρηστής δάσους πρέπει να διακρίνεται από τον εμπρηστή σε αστικές περιοχές.

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα για το προφίλ του εμπρηστή, τα χαρακτηριστικά του είναι:

 • Έλληνας
 • Άνδρας
 • Ψυχικά υγιής
 • Άνω των 45 ετών
 • Έγγαμος με παιδιά
 • Στοιχειώδους εκπαίδευσης
 • Αυτοαπασχολούμενος σε επάγγελμα γενικής κατηγορίας, όπως γεωργία, δασοκομία, αλιεία
 • Ζει στην επαρχία, συνήθως σε περιοχή με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων
 • Αναπτύσσει δράση σε Μακεδονία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα
 • Έχει τελέσει εμπρησμό σε δασική περιοχή οπού ο πληθυσμός είναι μικρότερος των 1.000 κατοίκων
 • Τα κίνητρά του είναι η ιδιοτέλεια (δηλαδή το κέρδος και η ωφέλεια), η απόκρυψη αλλού εγκλήματος, η εκδίκηση, ο εξτρεμισμός και ο φανατισμός

Διπλάσιες φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Διπλάσιες είναι το 2019 σε σχέση με πέρυσι, οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Αναλυτικά, μέχρι τις 16 Αυγούστου έχουν εκδηλωθεί περίπου 8.270 πυρκαγιές.

Μόνο μεταξύ 1 - 15 Αυγούστου, η Πυροσβεστική επενέβη σε 620 δασικές φωτιές, δηλαδή κατά μέσο όρο 41 πυρκαγιές την ημέρα.

Μέχρι τις 16 Αυγούστου, είχαν συλληφθεί 25 άτομα, με τις οκτώ περιπτώσεις να είναι αυτόφωρη σύλληψη.

Θέμα:
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (57)
Tags:
κλιματική αλλαγή, Ευθύμης Λέκκας, Εύβοια, αντιπλημμυρικά έργα, πλημμύρες, πλημμύρα, δασική πυρκαγιά, πυρκαγιές, πυρκαγιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK