22:46 10 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 02
Βρείτε μας

Το ιρανικό τάνκερ πλέει στη θάλασσα της Μεσογείου, με φερόμενο προορισμό την Καλαμάτα. Για διαρκείς πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, κάνει λόγο αμερικανικό δημοσίευμα.

Το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», γνωστό και ως «Grace 1», σχεδιάζει να ξεφορτώσει και να ανεφοδιαστεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό προσκρούει στις αμερικανικές πιέσεις που δέχεται η Αθήνα.

Αυτό τουλάχιστον, αναφέρεται σε διαδικτυακό δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», το οποίο εστιάζει στις εξελίξεις που σχετίζονται με το «Adrian Darya», μετά τον απόπλου από το λιμάνι του Γιβραλτάρ και το ένταλμα κατάσχεσης των αμερικανικών αρχών.

Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Ε.Ε., μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, γνωστοποιεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να φιλοξενήσει το επίμαχο πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το ιρανικό τάνκερ πλέει από το βράδυ της Κυριακής στη θάλασσα της Μεσογείου, με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα, έχοντας ως φερόμενο προορισμό την Καλαμάτα, στην οποία αναμένεται να αφιχθεί τη Δευτέρα.

«Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στο τάνκερ» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο αμερικανικό δημοσίευμα.

Μία εξ αυτών, μάλιστα, ενώ αρχικώς είχε δεχθεί να συνεργαστεί με το ιρανικό τάνκερ, τελικώς άλλαξε γνώμη και εγκατέλειψε τα σχετικά σχέδια, μετά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.

«Δεν θέλω να εργαστώ σ’ αυτό. Δεν ενδιαφέρομαι πλέον» δηλώνει στη «Wall Street Journal» στέλεχος της συγκεκριμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πλοίο σκοπεύει να καταπλεύσει στην Καλαμάτα, προκειμένου να αποκτήσει νέο πλήρωμα, να λάβει νέα εφόδια και να μεταφέρει το φορτίο του σε άλλο τάνκερ.

Στο πλαίσιο αυτό, όμως – και επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή - το δημοσίευμα αναφέρεται στη διαφαινόμενη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά του φορτίου σ’ άλλο ιρανικό πλοίο, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε, η χθεσινή αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν θα βοηθήσει το ιρανικό πλοίο, εφόσον σκοπεύει να παραδώσει το φορτίο του στη Συρία – κάτι το οποίο απαγορεύεται από την Ε.Ε. και κάτι το οποίο, πάντως, διαψεύδει η Τεχεράνη.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δεχθεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία έχουν προωθηθεί από τις αμερικανικές αρχές» έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Από την πλευρά τους, αναλυτές της ναυτιλιακής αγοράς εκτιμούν ότι το ιρανικό πλοίο εξετάζει πλέον εναλλακτικούς προορισμούς, όπως η Κύπρος.

Όμως, το State Department έχει προειδοποιήσει όλα τα λιμάνια της Μεσογείου να μην δεχθούν το «Adrian Darya». «Η Κύπρος είναι επίσης απρόθυμη να βοηθήσει το πλοίο» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, μιλώντας στη «Wall Street Journal».

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

ΚΚΕ για ιρανικό τάνκερ: Απαράδεκτη η παρέμβαση των ΗΠΑ
Το γεωπολιτικό γαϊτανάκι γύρω από το ιρανικό τάνκερ: «Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως προτεκτοράτο»
Τριγάζης στο Sputnik: Η Ελλάδα να κοιτάξει το εθνικό της συμφέρον στο θέμα του τάνκερ
Βελόπουλος στο Sputnik για την υπόθεση του ιρανικού τάνκερ: «H Ελλάδα έπεσε στην παγίδα της έντασης»
Tags:
Γιβραλτάρ, Ιράν, διπλωμάτες, διπλωματία, λιμάνι, Πετρέλαιο, Μεσόγειος, κατάσχεση, Ελλάδα, ΗΠΑ, Καλαμάτα, πετρελαιοφόρο, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK