18:55 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ενέργειες για την επιστροφή των ιερών κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία, φέρεται να ξεκινά το τουρκικό υπουργείο πολιτισμού. Τι απαντά έγκριτος ιστορικός στο Sputnik.

Αλγεινή εντύπωση σε ποντιακούς κύκλους εντός και εκτός Ελλάδος, προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου υπουργού Τουρισμού, Νουρί Έρσοϊ, στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, σύμφωνα με την οποία, οι γείτονες διεκδικούν τα ιερά κειμήλια της Παναγίας Σουμελά από τη χώρα μας και άλλα κράτη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι τουρκικές αρχές θα διεκδικήσουν 77 ιερά αντικείμενα, που σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Τουρκίας ανήκουν στο ιερό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται εικόνες, χειρόγραφα, βιβλία, βυζαντινές ενδυμασίες, κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα.

Την καταγραφή των κειμηλίων έκαναν Τούρκοι ερευνητές που ήρθαν στην Ελλάδα. Επιπλέον, βρέθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ.

Το ζήτημα σχολίασε στο Sputnik o καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς του ποντιακού ελληνισμού.

«Μπαλωθιές από όπλα χωρίς σφαίρες. Μπαλωθιές θεατρικές, με νεροπίστολα», χαρακτηρίζει το τουρκικό αίτημα ο καθηγητής.

«Τίθεται το ερώτημα με ποιο δικαίωμα διεκδικούν τον Ελληνισμό και τις ελληνικές αρχαιότητες. Δεν είναι μόνο ανιστόρητο το αίτημα, αλλά εντάσσεται στη λογική της ψυχρής πολιτικής των γειτόνων. Το μόνο που θέλουν είναι να βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα. Ωστόσο, αυτό τους βλάπτει και δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει δε ότι τα χριστιανικά κειμήλια από τη γειτονική χώρα θα έπρεπε να μεταφερθούν στη χώρα μας.

«Οι Τούρκοι ζητούν τα ιερά κειμήλια της Σουμελά. Έτσι όπως εμείς ζητάμε τα Ελγίνεια, οι Τούρκοι ζητούν τα κειμήλια σαν μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μια διαφορά όμως, εμείς ζητάμε κομμάτια του ελληνισμού, όπως και του Χριστιανισμού, πράγματα που όντως είναι δικά μας. Αν είχαμε μια σοβαρή κυβέρνηση θα ζητούσε να μεταφερθούν όλα τα κομμάτια του χριστιανισμού στην πατρίδα μας, ώστε να μη μαγαρίζονται», εκτιμά ο καθηγητής.

Την ίδια ώρα, τονίζει την ανάγκη να δοθούν κάποια «ιστορικά μαθήματα», όπως τα χαρακτηρίζει.

Το 1930, μετά από συνεννόηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας, Ελευθερίου Βενιζέλου και Ισμέτ Ινονού, δόθηκε εντολή να αναζητηθούν και να μεταφερθούν τα ιερά κειμήλια στην Ελλάδα. Μέχρι το 1951, βρίσκονταν ως εκθέματα στο βυζαντινό μουσείο, οπότε και χτίστηκε το νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

«Για την εικόνα της Παναγίας Σουμελά έδωσε άδεια ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού και μάλιστα με τιμές και συνοδεία στον καλόγερο που πήγε στο παρεκκλήσι της Αγία Βαρβάρας και βρήκε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και το Χρυσό Σταυρό του Μανουήλ του Τέταρτου του Κομνηνού. Αυτά και άλλα κειμήλια ήρθαν και επίσημα με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. Η ίδια η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκαν στην Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης.

Και προσθέτει:

«Με την ίδια λογική, γιατί δεν απευθύνονται και στη Γερμανία, ώστε να ζητήσουν το αρχαίο θέατρο της Περγάμου, το οποίο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Βερολίνου, όπου είχε διαλυθεί πέτρα - πέτρα και είχε μεταφερθεί εκεί;».

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό μοναστήρι που αποτέλεσε σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, άνοιξε ξανά το 2010 για να τελέσει Θεία λειτουργία, μετά από 88 χρόνια, που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνταν ως μουσείο. Ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραμένει κλειστό στο πλαίσιο εργασιών αποκατάστασης.

Tags:
Πόντος, κειμήλια, εικόνα, μοναστήρι, Εκκλησία, παναγία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK