10:17 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επί τάπητος τέθηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν Άρειο Πάγο, Αρχή Διαφάνειας και Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον Άρειο Πάγο, την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Αναλυτικά, για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση επέλεξε τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη για πρόεδρο και τον Βασίλειο Πλιώτα για τη θέση του εισαγγελέα.

Ο κ. Τσαλαγανίδης ήταν ο πρώτος σε αρχαιότητα αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ο κ. Πλιώτας δεύτερος σε αρχαιότητα αντεισαγγελέας.

Το υπουργικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τη νέα ηγεσία στον Άρειο Πάγο.

Τόσο ο κ. Τσαλαγανίδης και ο κ. Πλιώτας είχαν έρθει πρώτοι στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση «αποδεικνύει στην πράξη ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, σεβόμενη την ιεραρχία στο δικαστικό σώμα» και με τον τρόπο αυτό «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη που είχε πληγεί σοβαρά από τις βαθιές βουτιές στην επετηρίδα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τα βιογραφικά των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία στον Άρειο Πάγο

Ο κ. Τσαλαγανίδης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ. Το 1979 διορίστηκε Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης Λαρίσης και πρωτοδίκης στην ίδια πόλη το 1981. Το 1995 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν προαγωγές σε Εφέτη και πρόεδρο Εφετών. Έγινε Αεροπαγίτης το 2012.

Ο κ. Πλιώτας γεννήθηκε το 1953 στη Γορτυνία Αρκαδίας. Το 1981 διορίστηκε Πάρεδρος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου και τον επόμενο χρόνο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδος. Το 1989 προήχθη σε Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ενώ έγινε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2012.

Ο Άγγελος Μπίνης στην Ενιαία Αρχή Διαφάνειας

Η κυβέρνηση πρότεινε, επίσης, τον Άγγελο Μπίνη για επικεφαλής στη νεοσύστατη Ενιαία Αρχή Διαφάνειας, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν τη μεγάλη εμπειρία που διαθέτει στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας συγκροτήθηκε με τον νόμο για το Επιτελικό Κράτος και υπό τον έλεγχό της θα έχει όλα τα ελεγκτικά σώματα της δημόσιας διοίκησης.

Για την επιλογή του κ. Μπίνη, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για «έναν τεχνοκράτη του Δημόσιου Τομέα χωρίς κομματικό παρελθόν» γεγονός που δείχνει «την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στην ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή απο-πολιτικοποίηση του ελέγχου της διαφθοράς».

Ο Άγγελος Μπίνης γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής ΕΚΠΑ, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Φοίτησε, επίσης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2001 προσελήφθη στο υπουργείο Εξωτερικών και το διάστημα 2006-2014 υπηρέτησε ως ελεγκτής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Το 2014 αποσπάστηκε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ. Από το 2015 εργάζεται ως Σύμβουλος-Αναλυτής σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς στον οργανισμό, έχοντας συμμετάσχει σε αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Διετέλεσε, επίσης, επικεφαλής του Γραφείου της Μονάδας Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός εμβληματικού έργου τεχνικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της σχετικής εθνικής στρατηγικής σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τους βασικούς ελεγκτικούς φορείς του δημοσίου.

Τα νέα πρόσωπα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και το μήνυμα της κυβέρνησης για τη Βασιλική Θάνου

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο απασχόλησε επίσης το πολύκροτο θέμα στελέχωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον Ιωάννη Λιανό, την Καλλιόπη Μπενετάτου, τη Μαρία Ιωαννίδου και τη Μαρία – Ιωάννα Ράντου για την Ανεξάρτητη Αρχή.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τα παραπάνω πρόσωπα «αποδεικνύουν την επιλογή της κυβέρνησης για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση αλλά και την αναβάθμιση» της επιτροπής, ενώ τα βιογραφικά τους «δίνουν την απάντηση σε όλους όσοι έσπευσαν να αποδώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου προθέσεις χειραγώγησης της Ανεξάρτητης Αρχής».

Οι ίδιες πηγές εξαπέλυαν επίθεση κατά του κ. Τσίπρα τονίζοντας ότι οι επιλογές του κομματικοποιούσαν την Ανεξάρτητη Αρχή.

Συγκρίνοντας, μάλιστα, την απελθούσα πρόεδρο Βασιλική Θάνου με τον κ. Λιανό, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο καθηγητής στο Λονδίνο διαθέτει «τεράστιο κύρος σε όλη την ΕΕ» και προκρίθηκε «ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση». Αντίθετα, υπογράμμιζαν ότι η κ. Θάνου «εμπλεκόταν πολύ με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τη θέση αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως επελέγη η Καλλιόπη Μπενετάτου που έχει δεκαετή θητεία στην ίδια Αρχή. «Με την επιλογή της κυρίας Μπενετάτου, το Μαξίμου έδειξε και την εμπιστοσύνη που έχει στα στελέχη που βρίσκονται μέσα στην Επιτροπή, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που και στη θέση της Αντιπροέδρου είχε τοποθετήσει ένα ακόμη σκληρό κομματικό στέλεχος, την Άννα Νάκου, στενή συνεργάτιδα του Νίκου Παππά», πρόσθεταν.

Για τις υπόλοιπες θέσεις της Επιτροπής, οι πηγές της κυβέρνησης κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δύο από τα διορισθέντα πρόσωπα «ήταν τοποθετημένα μέχρι πρόσφατα ως σύμβουλοι υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων ανώτατων στελεχών αυτής».

Τα βιογραφικά των νέων προσώπων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο Ιωάννης Λιανός είναι καθηγητής Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στη Νομική του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Σπούδασε Νομική στο Στρασβούργο και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και της Νέας Υόρκης. Έχοντας συνεργαστεί με πολλά πανεπιστήμια, σε όλον τον κόσμο, ο κ. Λιανός έχει πλούσιο συγγραφικό έργο σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά. Είναι, επίσης, εκδότης, συνεκδότης και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η Καλλιόπη Μπενετάτου είναι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει μεταπτυχιακό τα Οικονομικά και είναι διδάκτωρ υπό αναγόρευση στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί για 10 χρόνια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε διάφορες θέσεις. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει δημοσιεύσεις για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού.

Η Μαρία Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, στο Πανεπιστήμιο Queen Mary University του Λονδίνου. Σπούδασε Νομική στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακό στο Αστικό Δίκαιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πήρε διδακτορικό στο Δίκαιο Ανταγωνισμού. Είναι εκδότρια, συνεκδότρια και μέλος συντακτικών επιτροπών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Η Μαρία – Ιωάννα Ράντου είναι ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης που ήταν το κεντρικό όργανο της Τραπεζιτικής Ένωσης στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπήρξε συνεργάτης διεθνούς δικηγορικής εταιρείας στις Βρυξέλλες, στο Δικαίου του Ανταγωνισμού και στην ΕΕ. Σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Tags:
Υπουργικό Συμβούλιο, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Βασιλική Θάνου, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Άρειος Πάγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK