12:58 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Η ελληνοτουρκική διπλωματία… των σεισμών απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που αναθερμάνθηκαν, τρία χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων.

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον τρομακτικό σεισμό 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Σμύρνη στην Τουρκία, στις 17 Αυγούστου του 1999, αλλά και τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και των 143 νεκρών που τάραξε την Αθήνα με επίκεντρο την Πάρνηθα στις 7 Σεπτεμβρίου.

«Ξημερώματα της 18ης Αυγούστου, γύρω στις 4 περίπου τα χαράματα, για 50 δευτερόλεπτα έτρεμε το σύμπαν από τη Σμύρνη έως την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ο αριθμός των θυμάτων... 18.500 περίπου και των τραυματιών 50.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών. Κατεστραμμένα σπίτια, άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε ερείπια, συνεργεία διάσωσης, αλλά και εθελοντές, μέρες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες ανασύροντας νεκρούς και  αγωνιώντας αν υπήρχαν θαμμένοι – ζωντανοί κάτω από τη γη. Πόνος, κραυγές, ουρλιαχτά, άνθρωποι που επέζησαν έμεναν μέρες στους δρόμους και στα πάρκα, φρίκη…», θυμάται στο Sputnik η Βάνα Στέλλου, ανταποκρίτρια ελληνικών και τουρκικών ΜΜΕ.

Η δωρεά αίματος

Μεγάλο θέμα είχε δημιουργηθεί τότε με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας που έλεγε: «δεν θέλουμε ελληνικό αίμα».  

«Μαζικά οι Έλληνες πολίτες έδωσαν αίμα για τους Τούρκους σεισμοπαθείς», επισημαίνει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος, ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ και εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας «Ηχώ της Πόλης», ενώ υπογραμμίζει ότι «ο Τούρκος Υπουργός Υγείας προέβη σε μπαράζ ανθελληνικών δηλώσεων για το αίμα. Άμεσα αποπέμφθηκε, γιατί στον κόσμο δεν άρεσε κάτι τέτοιο».

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι για τους Τούρκους είναι ιδιαίτερα ιερό να δωρίζει κάποιος το αίμα του, όπως και να παίρνει. Η κίνηση των Ελλήνων με αφορμή τον σεισμό συγκλόνισε τότε τους Τούρκους. Μιλούσα με αρκετούς πολίτες που μου έλεγαν τότε: Πρέπει να μας λένε πολλά ψέματα οι πολιτικοί μας. Δεν μπορεί να είναι τόσο κακοί οι Έλληνες αφού τελικά μας δωρίζουν το αίμα τους», εξηγεί.

Οι σεισμοί έγιναν με διαφορά λιγότερου από μήνα. Επί μέρες τα σωστικά συνεργεία έψαχναν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. Στην Αθήνα κατέφθασαν ομάδες διάσωσης από πολλές χώρες, με πρώτη την Τουρκία.

« Η τουρκική ΕΜΑΚ, η AKUT, έφτασε στην Αθήνα τις αμέσως επόμενες ώρες και ξεκίνησε δουλειά, μαζί με τα ελληνικά σωστικά συνεργεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που είχε έρθει η ελληνική διασωστική αποστολή στην Τουρκία ήταν το 1991, σε έναν εξίσου μεγάλο σεισμό. Μετά την κρίση των Ιμίων έγινε η πρώτη προσέγγιση των δύο χωρών το 1999 με τους σεισμούς»

«Πρώτα ήρθαν από την Ελλάδα διασώστες και ανθρωπιστική βοήθεια. Σε συζητήσεις με Τούρκους μέχρι σήμερα λένε πως οι Έλληνες αποδείχθηκαν "αδέλφια μας", ήρθαν αμέσως», τονίζει η Βάνα Στέλλου.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Αθήνας Τούρκος πολίτης τηλεφώνησε στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και είπε: «Θυμάμαι ότι ένας Έλληνας δώρισε το νεφρό του στο σεισμό της Νικομήδειας. Τώρα έφτασε η στιγμή να δώσω το δικό μου νεφρό σε οποιοδήποτε θύμα σεισμού στην Ελλάδα».

«Ένα από τα πολλά αντίστοιχα περιστατικά που σημειώθηκαν τότε», σχολιάζει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος.

Οι συναυλίες της ελληνοτουρκικής φιλίας

Από τις προσπάθειες προσέγγισης, οι συναυλίες φιλίας των δύο λαών και το οικοδόμημα που δεν υπέστη ούτε μια φθορά, συγκλόνισαν τη Βάνα Στέλλου.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις συναυλίες που διεξήχθησαν από κοινού με την Χαρούλα Αλεξίου και την Σεζέν Άκσου σε Τουρκία και Ελλάδα και με τα έσοδα να πηγαίνουν στους πληγέντες. Ο σεισμός ένωσε τους δυο λαούς περισσότερο από ποτέ. Είκοσι χρόνια μετά η Τουρκία συνεχίζει να ζει με το φόβο ενός νέου σεισμού ενώ σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το μοναδικό οικοδόμημα που άντεξε στους πολύ ισχυρούς σεισμούς και δεν υπέστη καμία ζημιά είναι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη λόγω του τρόπου κατασκευής της και των δομικών υλικών που χρησιμοποιήθηκαν», επισημαίνει.

Tags:
σεισμός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK