10:46 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ναυλώσει δύο καταμαράν για την αναχώρηση 1.500 αιτούντων άσυλο από το νησί της Λέσβου. Το πρωί και το μεσημέρι της Δευτέρας ο απόπλους των δύο πλοίων.

Ξεκινάει η υλοποίηση των πρώτων μέτρων που αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ για την ανακούφιση των νησιών που πλήττονται από τη νέα έξαρση της μεταναστευτικής κρίσης στο ανατολικό Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο 1.500 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα επιβιβαστούν σε δύο πλοία, τύπου καταμαράν, τα οποία έχουν ναυλωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας έχουν ήδη καταρτίσει τις λίστες με τα ονόματα των μεταναστών που θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

Η μετακίνηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις, μία το πρωί και μία το μεσημέρι της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της Κυριακής, στο νησί της Λέσβου έφθασαν ακόμη 300 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον συνολικό αριθμό των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στη Μόρια να ανέρχεται σε 11.000.

Στο μεταξύ, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μαζικών αφίξεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τα εξής μέτρα:

  • Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. 
  • Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας. 
  • Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων,  μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.). 
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν. 
  • Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η  διαδικασία επιστροφής τους.
  • Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα  τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά. 
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Σχετικά:

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό: Τι αποφασίστηκε
Τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
Ο Χρυσοχοΐδης επισκέφτηκε τις δομές φιλοξενίας στη Λέσβο
Εκατοντάδες αφίξεις μεταναστών σε λίγες ώρες στη Λέσβο
Tags:
Ανατολικό Αιγαίο, Λέσβος, Προαπαιτούμενα, πρόσφυγες, πρόσφυγας, καταμαράν, πλοία, ΚΥΣΕΑ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παράνομη μετανάστευση, μετανάστευση, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK