06:25 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φωτιά στο Μάτι (136)
0 01
Βρείτε μας

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής στο Μάτι, η συζήτηση του οποίου θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», η οποία θα έχει ως σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και της εφαρμογής σχεδίου δράσης για την περιοχή.

Στη νέα εταιρεία θα είναι αυξημένη η συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, αλλά και θεσμικών φορέων, όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αναλυτικότερα:

  • Πρόεδρος της εταιρείας θα τοποθετηθεί εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, προερχόμενος από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Η εταιρεία θα διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο, μεταξύ άλλων, και από πέντε μέλη με κοινωνική και πολιτιστική δράση ή με γνώσεις συναφείς με τους σκοπούς της εταιρείας, τα οποία θα υποδεικνύονται από τα Σωματεία της πληγείσας περιοχής που ανέπτυξαν κοινωφελή δράση μετά την πυρκαγιά της 23ης/7/2018.
  • Η εταιρεία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Για λόγους ταχύτητας, αποτελεσματικότητας και ευελιξίας, θα επιτρέπεται να αναθέτει μελέτες ή έργα για λογαριασμό και προς όφελος του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος και των κατοίκων των Δήμων αυτών, χωρίς να δικαιούται για το λόγο αυτό οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή αποζημίωση.
  • Κύριος πόρος της Εταιρείας θα είναι ο Ειδικός Λογαριασμός για την αρωγή των πυροπλήκτων.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι:

  • Την κατάρτιση μητρώου εγκαυματιών από τις δασικές πυρκαγιές και πλήρη υγειονομική κάλυψή τους από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως 31/7/2020.
  • Την παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής έως 10/8/2020.
  • Την αποκατάσταση του χώρου και της νόμιμης περίφραξης από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018.
  • Την άμεση ανάθεση (έως 30/10/2019) και ολοκλήρωση (έως 30/6/2020) των απαιτούμενων συμβάσεων για τις προβλεπόμενες δράσεις, οι δαπάνες των οποίων βαρύνουν τον Ειδικό Λογαριασμό.

Τέλος, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο, προκειμένου να επισπευστεί η απομάκρυνση των καμένων δέντρων και άλλων εύφλεκτων υλικών, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί σε οικόπεδο επί της λεωφόρου Μαραθώνος, μετά τη φονική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2018.

Θέμα:
Φωτιά στο Μάτι (136)

Σχετικά:

Οι πρώτες κυβερνητικές παρεμβάσεις για το Μάτι
Μητσοτάκης στο Μάτι και το οικόπεδο-πυριτιδαποθήκη: Καθαρίστηκε μια «βόμβα» χωρίς να ξοδέψουμε ευρώ
Στη Βουλή το πρότυπο χωρικό σχέδιο για το Μάτι
Tags:
Νομοσχέδιο, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Βουλή, Κυβέρνηση, φωτιά, πυρκαγιές, πυρκαγιά, πυρόπληκτες περιοχές, πυρόπληκτοι, Ανατολική Αττική, Μάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK