00:36 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το όλον ζήτημα ανακινήθηκε, έπειτα από την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εν όψει της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Στο μείζον ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επανάλαβε ότι «η κυριότητα των γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο».

«Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκλάπησαν, επομένως μια παράνομη πράξη δεν μπορεί να συνδέεται με αποδοχή κυριότητας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Υπενθύμισε πάντως, ότι η «τελευταία ουσιαστική ενέργεια για το εθνικό θέμα των Γλυπτών ήταν το 2014, με την ανάθεση στο νομικό γραφείο Ρόμπερτσον – Πάλμερ - Αλαμουντίν της σχετικής έκθεσης για το νομικό κομμάτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Όσον αφορά το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα - εν όψει της επετείου των 200 ετών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους - η κα Μενδώνη διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα προετοιμάσει την πρόταση δανεισμού και «από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για τον δανεισμό των γλυπτών στην Ελλάδα απαιτείται η πρότερη αναγνώριση της βρετανικής κυριότητας τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για δανεισμό των Ελγίνειων Μαρμάρων προκάλεσε οξύτατη πολιτική διαμάχη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση για υπονόμευση της πάγιας θέσης της Ελλάδας περί ελληνικής κυριότητας των γλυπτών - μία κατηγορία βέβαια, την οποία αντικρούει το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχετικά:

Μενδώνη: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα
Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: «Προϋπόθεση για δανεισμό η αναγνώριση βρετανικής κυριότητας»
Πώς μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει τη μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Πολιτικός «πόλεμος» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Μαξίμου και Τσίπρας ανταλλάσσουν πυρά
Tags:
Κυβέρνηση, Υπουργείο Πολιτισμού, Ηνωμένο Βασίλειο, Βρετανικό Μουσείο, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Μητσοτάκης, γλυπτά παρθενώνα, Παρθενώνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK