10:19 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αφορά τα σχολεία, τους τίτλους σπουδών, τα πιστοποιητικά σπουδών, καθώς και το πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Μπλόκο στην αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στα σχολεία, βάζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κάνοντας αποδεκτές τις αιτήσεις της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Ένωσης Αθέων.

Η απόφαση, μάλιστα, αφορά τα σχολεία, τους τίτλους σπουδών, τα πιστοποιητικά σπουδών, καθώς και το πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Η Αρχή Προστασίας καλεί, παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί άμεσα με τη σχετική απόφαση, με την οποία θεωρείται αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

  • στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
  • στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool» και
  • στη δήλωση του μαθητή ή του γονέα ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.

Ως εκ τούτου, καλεί το υπουργείο Παιδείας να:

  • απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,
  • µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και να
  • εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης, χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την εν λόγω απόφαση, εξηγώντας τα εξής:

«Πρόκειται για μια απόφαση που δικαιώνει το ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής ως προστάτιδας των δικαιωμάτων, η οποία λειτουργεί εγγυητικά, όταν η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν επαρκώς τους όρους άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στον χώρο της εκπαίδευσης. Ελπίζουμε αυτή τη φορά το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις της Αρχής».

Σχετικά:

Ψεύτικες βλεφαρίδες, γένια και μακριά νύχια «κόβονται» στα σχολεία της Κύπρου
Τι ώρα θα ανοίγουν τα σχολεία φέτος
Ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες ψαράδες για τις ηρωϊκές διασώσεις στο Μάτι
Ορκίστηκαν οι μετανάστες ψαράδες που έλαβαν ελληνική ιθαγένεια για τις διασώσεις στο Μάτι
Tags:
Υπουργείο Παιδείας, απόφαση, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προσωπικά δεδομένα, θρησκεία, ιθαγένεια, μαθητής, τίτλος, σπουδαστές, σχολείο, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK