17:20 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Τετάρτη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε μη νόμιμη την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα σχολικά έγγραφα.

Την «αυτονόητη συμμόρφωσή του» με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης υπογράμμισε το υπουργείο Παιδείας, μετά τη χθεσινή απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα σχολικά έγγραφα.

«Το υπουργείο θα μελετήσει αναλυτικά την απόφαση» επεσήμανε, επίσης, το γραφείο Τύπου, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι «αυτονοήτως θα συμμορφώσει την πολιτική του» με τις σχετικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας έκρινε ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας:

Κάλεσε ως εκ τούτο, το υπουργείο Παιδείας να:

  • απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,
  • µεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και να
  • εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας τελεί υπό την αναμονή έκδοσης και δύο ακόμη αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Σχετικά:

Αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης της ιθαγένειας προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών
Τέλος στην αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στα σχολεία
Tags:
Συμβούλιο της Επικρατείας, απόφαση, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προσωπικά δεδομένα, Υπουργείο Παιδείας, παιδεία, θρησκεία, ιθαγένεια, δημοτικό σχολείο, σχολείο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK