14:20 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια σημαντική εγκατάσταση των αρχαϊκών χρόνων εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια έργου για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα.

Χώροι που ανήκουν στην αρχαϊκή εποχή εντοπίστηκαν κατά την παρακολούθηση τεχνικού έργου για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα.

Οι συγκεκριμένοι χώροι βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του Δήμου Καρύστου.

«Ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της μελέτης των δεδομένων δεν επιτρέπει προς το παρόν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, αναφορικά με τη συσχέτιση των αποκαλυφθέντων χώρων με συγκεκριμένες δραστηριότητες, ωστόσο επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας η ανθρωπογενής χρήση του χώρου». Επίσης, «βάσει της κεραμικής, η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο σημείο γίνεται αρχαιολογικός καθαρισμός από τα τέλη Ιουλίου, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και της προϊσταμένης, δρ. Α. Σίμωσι και θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές τομές.

«Η υπό διερεύνηση εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο και με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. (…)Κατά τον καθαρισμό αποκαλύφθηκαν ισχυροί εξωτερικοί τοίχοι, αψιδωτός χώρος και ορθογώνια δωμάτια, τα οποία διαρθρώνονται συμμετρικά, εκατέρωθεν ενός διαδρόμου που καταλήγει σε ανοιχτό χώρο στη ΒΔ στενή πλευρά και ενός αύλειου χώρου στη ΝΑ πλευρά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ακόσμητη, χονδροειδής κεραμική, αγγεία χρηστικού και αποθηκευτικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα παραδείγματα της λεπτότεχνης, διακοσμημένης κεραμικής.

Επιπλέον, βρέθηκε μία αγνύθα (πήλινο υφαντικό βάρος), καθώς και μία σκωρία σιδήρου, στοιχεία που ενδεχομένως φανερώνουν βιοτεχνικές.

Οι έρευνες πιθανότατα θα επιφέρουν νέα δεδομένα, που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του χαρακτήρα της εγκατάστασης.

Υπεύθυνη αρχαιολόγος του έργου είναι η Νάντια Γιαγκουδάκη, υπό την επίβλεψη της τμηματάρχη Φανής Σταυρουλάκη.

Tags:
Εύβοια, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικός χώρος, αρχαιολογία, αρχαιολόγοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK