07:46 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2019
Έναρξη σχολικής χρονιάς

ΕΦΕΤ: Τι επιτρέπεται να πουλάνε τα σχολικά κυλικεία

© Φωτογραφία : Michalis Karagiannis / SOOC
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε ελέγχους στα σχολικά κυλικεία προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υγιεινής και ασφάλειας στα τρόφιμα που πωλούνται στα σχολεία.

Συστηματικούς ελέγχους σε κυλικεία σχολείων ξεκινά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σκοπός του ΕΦΕΤ είναι να διασφαλιστεί η υγιεινή και η ασφάλεια στα τρόφιμα των κυλικείων.

Ακόμη δίνει οδηγίες για σωστή, ασφαλή, υγιεινή και θρεπτική διατροφή για τα παιδιά εντός του σχολείου.

Ο ΕΦΕΤ θα δώσει έμφαση στην τήρηση της νομοθεσίας για τα μέτρα υγιεινής, τα είδη που επιτρέπεται να πωλούν τα κυλικεία και κατά πόσον συμβάλλουν στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα στα σχολεία είναι: 

ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ 

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά ανάλογα την εποχή, πλυμένα καλά και συσκευασίες ατομικών μερίδων
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομικές μερίδες μέχρι και 50 γραμμάρια
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών που φτιάχνονται μέσα στα κυλικεία καντίνες. Να σημειωθεί, πως δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών. Ο ΕΦΕΤ συστήνει την κατανάλωση του χυμού άμεσα μετά την παρασκευή σε ποτήρι ανακυκλώσιμο.
  • Φρουτοσαλάτες που παρασκευάζεται μέσα στα κυλικεία και τις καντίνες από φρέσκα και καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Και πάλι, δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
  • Σαλάτες από φρέσκα και καλά πλυμένα λαχανικά παρασκευασμένες εντός των κυλικείων - καντινών, χωρίς αλάτι. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομικές συσκευασίες μέχρι και 330ml.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε συσκευασίες ατομικές έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% − 1,8% λιπαρά). Σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών (max.1,8%) σε συσκευασία μέχρι 250ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (μέχρι 5% λιπαρά) χωρίς επιπλέον σάκχαρα σε ατομικές μερίδες μέχρι 200 γραμμάρια.
  • Ροφήματα με συνδυασμό φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων παρασκευασμένα  στο κυλικείο χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ροφημάτων τέτοιου είδους καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά, σε συσκευασία ατομική μέχρι και 50 γραμμάρια.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γραμμάρια. 
  • Κράκερς ολικής ή λευκά, σε συσκευασία ατομική έως 50 γραμμάρια. 
  • Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να έχουν κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Μουστοκούλουρα, ατομική μερίδα μέχρι 60 γραμμάρια. 
  • Σταφιδόψωμο, ατομική μερίδα μέχρι 60 γραμμάρια. Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, με κορεσμένα λιπαρά έως 3% trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (μέχρι 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές : 
  • Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια. 
  • Τυρόπιτα − πίτα λαχανικών σε ατομική μερίδα των 120 γραμμαρίων και με την συγκεκριμένη προδιαγραφή : Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη - φύλλο να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.
  • Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύονται τα ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι.
  • Δεν επιτρέπονται η σάλτσα και τα αλαντικά

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • Τα σάντουιτς - τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων που αναγράφονται παρακάτω. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου − καντίνας αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης ή λευκό. Δεν επιτρέπονται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
  • Επιτρέπεται η χρήση των τυριών που αναγράφονται παραπάνω
  • Δεν επιτρέπονται τα αλλαντικά, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%.
  • Λαχανικά κάθε είδους
  • Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
  • Αβγό καλά βρασμένο.
  • Από λιπαρές ύλες μόνο το ελαιόλαδο
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

  • Κρέμα και ρυζόγαλο σε μερίδες ατομικές 150 γραμμαρίων (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
  • Χαλβάς σε ατομική μερίδα μέχρι 50 γραμμάρια.
  • Παστέλι σε ατομική μερίδα μέχρι 50 γραμμάρια. 
  • Μέλι σε ατομική μερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα μέχρι 30 γραμμάρια. 
  • Δεν επιτρέπονται οι τσίχλες και οι καραμέλες
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Στα κυλικεία της δευτεροβάθμιας επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία μέχρι 50 γραμμάρια.

Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
  • Καφές μόνο για το προσωπικό.
  • Δεν επιτρέπονται τα αναψυκτικά
  • Επιτρέπεται η διάθεση και "βιολογικών προϊόντων" όπως αυτά ορίζονται στους  Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση  ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποιημένους οργανισμούς. 
Tags:
φαγητό, ΕΦΕΤ, τρόφιμα, δημοτικό σχολείο, σχολείο, σχολεία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK