07:20 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί το Βερολίνο τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά, ενώ στέλνει μήνυμα ότι η πρόσφατη αύξηση του αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’όψιν.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία. Ο ίδιος εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Τόνισε ότι οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ωστόσο, παρατήρησε ότι «αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%».

Χαρακτήρισε επιτακτικό να «αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά».

Εξήγησε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδικότερα για τις επαναπροωθήσεις, υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγινε ό,τι είχε σχεδιαστεί και συμφωνηθεί «όπως επιθυμούσαμε» και τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση «συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα».

Δηλώνει την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει την ελληνική πλευρά και υπενθυμίζει ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

«Η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες»

Σχετικά με τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά και αν αυτές συνάδουν με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναγνώρισε ότι υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη» και επανέλαβε ότι η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

«Κανείς δεν θα πει ότι η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι απολύτως σαφές ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ε.Ε. βοηθάει και οικονομικά την Τουρκία»

Συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «εκείνοι που αναζητούν άσυλο, πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρασχεθεί προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθάει και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.

Tags:
Τουρκία, Ελλάδα, Γερμανία, πρόσφυγες, μετανάστες, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK