18:47 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης. Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και είναι δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 98 ετών, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, κορυφαία προσωπικότητα των Γραμμάτων και ένας από τους πιο σημαντικούς  εκπροσώπους του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού στην Ελλάδα.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και είναι δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Τα πρώτα του ποιήματα τα πρωτοδημοσίευσε στα Νέα Γράμματα το 1939. Πέντε χρόνια αργότερα έφυγε από την γερμανοκρατούμενη Ελλάδα και πήγε στην Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον σπουδαίο Σεφέρη.

Στη συνέχεια πήγε στο Λονδίνο με σκοπό να συμβάλει στην ανάπτυξη των λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Εκεί συναντά τους Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν και Ντύλαν Τόμας.

Το 1947 κυκλοφόρησε την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή, στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετείχε στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Στο Παρίσι γνώρισε την Αμερικανίδα Μαρί Γουίλσον, που έγινε η σύζυγός του.

Το 1960 γυρνά πίσω στην Ελλάδα. Από το 1963 έως το 1967 θα είναι ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Την περίοδο της Χούντας αυτοεξορίστηκε και πήγε στις ΗΠΑ όπου για 25 χρόνια δίδαξε λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Το 1983 αποσπά το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μερικές γυναίκες. Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του σπουδαίου του έργου.

Tags:
Νάνος Βαλαωρίτης, θάνατος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK