13:22 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του σκάφους «Μπιλίμ 2» σε μεγάλη θαλάσσια περιοχή, στα ανοιχτά του Καστελόριζου. Είχε προηγηθεί ανάλογη NAVTEX για έρευνες ανοιχτά της Ρόδου.

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία, το πρωί της Δευτέρας, για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καστελόριζου από το σκάφος «Μπιλίμ 2».

Σύμφωνα με τη NAVTEX 1015/19 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, η ωκεανογραφική και κλιματολογική μελέτη από το «Μπιλίμ 2» θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου.

Κατόπιν, ο σταθμός δίνει τις συντεταγμένες της μεγάλης θαλάσσιας περιοχής που δεσμεύει καλώντας τα παραπλέοντα σκάφη να διατηρούν μεγάλη απόσταση από το «Μπιλίμ 2».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τουρκία είχε εκδώσει ανάλογη NAVTEX για έρευνες νότια και ανατολικά της Ρόδου από το ίδιο σκάφος. Η συγκεκριμένη NAVTEX έληγε σήμερα.

Σημειώνεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της Τουρκίας ξεκινήσει έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά της Κύπρου. Πρόκειται για οικόπεδα που σύμφωνα με τη Λευκωσία ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι τουρκικές κινήσεις έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της Αθήνας, με το θέμα να φτάσει στις Βρυξέλλες όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν για κυρώσεις εφόσον συνεχίσει η «προκλητική συμπεριφορά» της Τουρκίας.

Tags:
ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, Navtex, Καστελόριζο, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK