10:50 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μία στις 16 γυναίκες στις ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι στην πρώτη σεξουαλική επαφή της, δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας έρευνας.

Η έρευνα αυτή είχε ως στόχο να μελετηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών από αυτό το «τραύμα» που υπέστησαν.

Στις ΗΠΑ, «το κίνημα #MeToo αποκάλυψε σε ποιον βαθμό οι γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας, όμως καμία πρόσφατη έρευνα δεν είχε ασχοληθεί με τον καταναγκασμό κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και τις συνέπειές του στην υγεία», αναφέρουν στην εισαγωγή τους οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA Internal medecine) και βασίστηκε στις απαντήσεις 13.000 γυναικών, ηλικίας από 18-44 ετών, οι οποίες ρωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας που διενήργησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) την περίοδο 2011-17.

Ποσοστό 6,5% των γυναικών που ερωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν είχαν συμφωνήσει για την πρώτη σεξουαλική επαφή τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 3,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 18-44 ετών. Δηλαδή, μία στις 16.

Οι γυναίκες αυτές είπαν ότι υπέστησαν διάφορες μορφές εξαναγκασμού: πάνω από τις μισές (56,4%) είπαν ότι δέχτηκαν προφορικές πιέσεις, το 46,3% ότι κρατήθηκαν παρά τη θέλησή τους, μία στις τέσσερις (25,1%) ήταν θύμα βιαιοπραγίας, το 22% ήταν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών και το 16% υπέκυψε στην απειλή του χωρισμού.

«Στη μελέτη αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε ο ποινικός όρος βιασμός, όμως θεωρούμε ότι τα βιώματα αυτά αντιστοιχούν σε βιασμό», δήλωσε η ερευνήτρια Λόρα Χόουκς, του Cambridge Health Alliance, στη Μασαχουσέτη.

Σύμφωνα με τα όσα υποδηλώνουν τα στατιστικά στοιχεία, η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι χειρότερη σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δύσης: Επί παραδείγματι στην Ιρλανδία, μία στις 100 γυναίκες δηλώνει ότι βιάστηκε στην πρώτη σεξουαλική επαφή της. Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης το ποσοστό αυτό είναι 2%.

Στον αντίποδα, σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 40%.

Στις ΗΠΑ, κίνδυνο διατρέχουν όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως φυλής και κοινωνικής κατάστασης. Όμως κατηγορίες γυναικών όπως οι Αφροαμερικανές, οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, οι φτωχές και όσες δεν έχουν καλή εκπαίδευση κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.

Η βασική διαφορά με τις γυναίκες που έκαναν σεξ με τη συγκατάθεσή τους, ήταν η ηλικία: κατά μέσο όρο, εκείνες που εξαναγκάστηκαν ήταν γύρω στα 15 ενώ οι άλλες ήταν 17 ετών. Στην πρώτη περίπτωση, οι άνδρες ήταν πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία (κατά μέσο όρο 27 ετών) και στη δεύτερη 21 ετών.

«Αυτές οι εξαναγκαστικές συνευρέσεις φαίνεται ότι συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Όπως αποκαλύφθηκε από τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες αυτές παρουσιάζουν πιο συχνά ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, πραγματοποιούν περισσότερες αμβλώσεις, πάσχουν από ενδομητρίωση, από ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα. Ταυτόχρονα, η γενικότερη υγεία τους είναι σε χειρότερο επίπεδο, είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση ναρκωτικών ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

 

 

Tags:
ΗΠΑ, γυναίκες, γυναίκα, βιασμός, θύματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK