19:13 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική (153)
0 0 0
Βρείτε μας

Ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτει τη μετεωρολογική κατάσταση που επικράτησε στην Αττική στις 23 Ιουλίου 2018, όταν και εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Τον ρόλο των ισχυρών καταβατικών ανέμων στη γρήγορη εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, στις 23 Ιουλίου 2018, αναδεικνύει μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη και τους επιστημονικούς συνεργάτες Θοδωρή Γιάνναρο και Σταύρο Ντάφη, οι οποίοι υπογράφουν τη μελέτη, η θερμοκρασία στις ανατολικές ακτές της Αττικής έφτασε εκείνη την ημέρα τους 39 βαθμούς.

Την ίδια ημέρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υγρασία βρισκόταν στο 19% πριν το ξέσπασμα της φωτιάς, ενώ οι ριπές του ανέμου από τα δυτικά ξεπέρασαν τα 95 χιλιόμετρα την ώρα. 

Ο συνδυασμός των μετεωρολογικών συνθηκών, σε συνδυασμό με την τοπογραφία της περιοχής, οδήγησε κατά τους ερευνητές σε μία ακραία και μη ελεγχόμενη συμπεριφορά της δασικής πυρκαγιάς.

Οι ερευνητές στέκονται εξάλλου στην ανάγκη σωστής καταγραφής της καύσιμης ύλης, ειδικά σε περιοχές μικτής ζώνης (συνύπαρξη οικισμών και δάσους) όπως το Μάτι.

Σημειώνουν επίσης ότι το προγνωστικό μοντέλο εξάπλωσης πυρκαγιάς IRIS του Αστεροσκοπείου φαίνεται πως αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο επιχειρησιακά μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. 

Μπορεί να υπάρξει νέο «Μάτι»;

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν μπορεί να υπάρξει νέο «Μάτι», ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε «δυστυχώς ναι».

Όπως πρόσθεσε, «αν και οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν όντως ακραίες εκείνη την ημέρα, παρόμοιες συνθήκες παρουσιάζονται κάποιες φορές και σε αρκετές περιοχές μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά σε ημέρες με πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους».

Ερωτηθείς τι πρέπει να γίνει να αποφευχθεί μία τέτοια φονική πυρκαγιά, ζήτησε στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων.

Στις 23 Ιουλίου 2018, φλόγες που κατέβαιναν με απίστευτη ταχύτητα από την Πεντέλη, πέρασαν από τον Νέο Βουτζά και σύντομα έφτασαν στο Μάτι φέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο.

Άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα στο Μάτι περιέγραψαν τις δραματικές στιγμές μιλώντας στο Sputnik έναν χρόνο μετά την τραγωδία.

Θέμα:
Φονικές πυρκαγιές στην Αττική (153)

Σχετικά:

Η ζωή στο Μάτι έναν χρόνο μετά: «Υπάρχουν βράδια που ξυπνώ από εφιάλτες» - Βίντεο
Το Μάτι τότε και σήμερα - Φωτογραφικά καρέ από τον τόπο της τραγωδίας
Η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε στο Μάτι
Tags:
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, φωτιά, νεκροί, Ανατολική Αττική, Μάτι, δασική πυρκαγιά, πυρκαγιές, πυρκαγιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK