11:09 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, η οποία παρέλαβε τιμητικό βραβείο από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έλαβε διαστάσεις στα social media τις τελευταίες ημέρες.

Στην Ελένη Αντωνιάδου - η υπόθεση της οποίας έλαβε διαστάσεις, με φόντο τη βράβευσή της από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος – αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Παντελής Μπάγκος.

Ο καθηγητής – ο οποίος σε παλιότερη ανάρτησή του ανέφερε ότι η Ελένη Αντωνιάδου υπήρξε φοιτήτριά του στο Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του (τότε) Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας – σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτό που μπορεί να πει με σιγουριά ως πανεπιστημιακός, βλέποντας τα δεδομένα της επιστημονικής βιβλιογραφίας από τις δημόσιες βάσεις δεδομένων, είναι ότι ναι μεν το δημοσιευμένο έργο της κ. Αντωνιάδου ανταποκρίνεται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν νέο επιστήμονα αυτής της ηλικίας, αλλά «με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια δεν αρκεί για να την κατατάξει στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες». 

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «όσο τέτοιοι ισχυρισμοί, αλλά και οι βραβεύσεις που τους ακολουθούν, γίνονται από ιδιωτικούς φορείς αμφιβόλου ακαδημαϊκής αξίας, ή από δελτία τύπου στα ΜΜΕ, προκαλούν απλά κάποια χαμόγελα και χαριτωμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

«Όταν όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, την συμπεριλαμβάνει σε αφίσα με τους 11 σημαντικότερους Έλληνες (μαζί με Ελευθέριο Βενιζέλο, Οδυσσέα Ελύτη, Γεώργιο Παπανικολάου, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή κ.α.) και η Υπουργός Παιδείας την προσφωνεί ως την επιστήμονα που “διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής” απονέμοντάς της το “βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο” (ακόμα και αν το Υπουργείο δεν συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής), τότε είναι χρέος του πανεπιστημιακού να τοποθετηθεί δημόσια και να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, πάντα με σεβασμό για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τους θεσμούς τους οποίους αυτά εκπροσωπούν», συνέχισε ο ίδιος.

Η NASA, η βράβευση και οι αντιδράσεις στα social media

Η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τη βράβευσή της από την κ. Κεραμέως στις 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών βραβείων Θαλής ο Μιλήσιος.

Σύμφωνα με την ανάρτηση της κ. Κεραμέως στο Facebook, η Ελένη Αντωνιάδου «διαπρέπει στη NASA» και είναι «ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής».

Τις μέρες που ακολούθησαν, ωστόσο, χρήστες των κοινωνικών δικτύων άρχισαν να αμφισβητούν τις ιδιότητες και τα επιτεύγματα που αποδίδονται στην κ. Αντωνιάδου. Ιδιαίτερης προβολής έτυχε η ανάρτηση του Κώστα Μπουγιούκου, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ντιντερό του Παρισιού.

Ο κ. Μπουγιούκος, σε εκτενή του ανάρτηση, ανέφερε ότι η κ. Αντωνιάδου δεν έχει καμία σχέση με τη NASA ούτε έχει βραβευτεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει κάνει στην αναγεννητική ιατρική» ούτε έχει διδακτορικό τίτλο.

Τι απαντά η Ελένη Αντωνιάδου

Μετά τις αντιδράσεις στα social media, η ίδια η Ελένη Αντωνιάδου έσπευσε να απαντήσει στα όσα καταγγέλθηκαν.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, ισχυρίστηκε ότι καθώς η επιστημονική πρόοδος γίνεται με συνεχή προσπάθεια, η ίδια συνεχίζει να μαθαίνει «με συμμετοχή σε απλά ή πιο σύνθετα πρότζεκτ, σαν αυτό της τεχνητής νοημοσύνης στη ΝΑΣΑ που ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό».

Επανερχόμενη στη βράβευσή της στη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε όσα είπε, δηλαδή ότι «χρειάζονται να περάσουν δεκαετίες μόχθου, προσπάθειας, αποτυχιών και ίσως κάποιων επιτυχιών για να μπορείς να ελπίζεις ότι θα συνεισφέρεις ουσιαστικά ένα μικρό λιθαράκι στην επιστήμη».

«Εμένα ο στόχος μου ποτέ δεν ήταν να ανταγωνιστώ ακαδημαϊκούς ή να συγκρίνω τα πρώτα μου βήματα στην επιστήμη ως νέα ερευνήτρια με άτομα τα οποία είναι στο χώρο πολλές δεκαετίες. Εξάλλου το σημαντικό είναι να δουλεύεις πάντα συνεργατικά, βοηθώντας τους συνανθρώπους σου να πάνε επίσης ένα βήμα πιο πάνω και όχι ένα βήμα πιο κάτω», πρόσθεσε.

Μετά την απάντηση της κ. Αντωνιάδου, ο Κώστας Μπουγιούκος επανήλθε στο θέμα, επιμένοντας ότι ο ισχυρισμός πως έχει βραβευτεί από τη NASA είναι αναληθής. Την κατηγόρησε, μάλιστα, πως «εξακολουθεί να ψεύδεται και να παραποιεί».

Σχετικά:

Ελένη Αντωνιάδου: Η NASA, η βράβευση και οι αντιδράσεις στα social media
Η πρώτη Ελληνίδα που έγινε κούκλα Barbie
Tags:
καθηγητής, επιστήμονας, Επιστήμη, έρευνα, Νίκη Κεραμέως, βραβείο, NASA
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK