ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 10
Βρείτε μας

Αναφερόμενος στην ουκρανική αυτοκεφαλία, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, σημειώνει ότι το θέμα δίχασε, μεταξύ άλλων, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και εκτιμά ότι το ζήτημα δεν πρέπει να τεθεί τον επόμενο μήνα.

Στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα αναφέρεται, σε κείμενό του, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα θέμα που έχει διχάσει. 

«Η εσπευσμένη επίλυσίς του υπό την πίεσιν κοσμικών παραγόντων, των ισχυρών της γης, και δία την προώθησιν γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σχεδίων εδίχασε βαθύτατα τον Ουκρανικό λαό, εδίχασε τις κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αφού όλες μαζί διαφωνούν με την αντικανονική εκχώρησι της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδίχασε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εδίχασε το Άγιον Όρος, θα διχάση και την Σεπτή Ιεραρχία μας», σημειώνει ο ίδιος μεταξύ άλλων. 

Όπως αναφέρει στο κείμενό του, το θέμα έχει τεθεί σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και αναφέρεται στις κινήσεις που έχουν γίνει στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κάνοντας λόγο για ένα περίπλοκο ζήτημα που δεν λύνεται «στο πόδι» ή «με μια μονοκονδυλιά», εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος επίλυσής του, τον προσεχή Οκτώβριο και τονίζει ότι πρέπει να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση Ιεράς Συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος», στο πλαίσιο της οποίας συγκροτήθηκε η λεγόμενη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας. Εν συνεχεία, τον Ιανουάριο του 2019, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον Τόμο που εκχωρεί αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα εκκλησία.

Μιλώντας στο Sputnik, τον Ιανουάριο του 2019, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, έκανε λόγο για ένα «μείζον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
αυτοκεφαλία, Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Μόσχας), Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, Ορθοδοξία, σχίσμα, Ουκρανία, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK