23:53 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για τα προγράμματα σπουδών του μαθήματων των θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Παράλληλα, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας είναι αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως ανακοίνωσε το ΣτΕ και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακυρώνονται οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίστηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών.

Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα. Από την πλευρά της, η Πολιτεία οφείλει, αν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος.

Κατά το ΣτΕ, τα επίδικα προγράμματα σπουδών δεν αποβλέπουν στην ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των ορθόδοξων μαθητών.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, δίνεται έμφαση στην προβολή στοιχείων κοινών με τη διδασκαλία άλλων δογμάτων και θρησκειών και στη διδασκαλία διαφόρων ηθικών και κοινωνικών ζητημάτων.

Πέρσι, σε σύγκρουση είχαν έρθει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή ανακοίνωση της πρώτης με την οποία καλούσε τους καθηγητές των Θρησκευτικών στα σχολεία να μην ακολουθήσουν το πρόγραμμα Σπουδών που έχει θεσπίσει ο κ. Γαβρόγλου.

Έντονη αντίδραση Γαβρόγλου

Για κατάργηση ολόκληρης της επιστημονικής, παιδαγωγικής και θεολογικής εξέλιξης του μαθήματος μετά το 1974, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση» αναφέρει σε δήλωσή του. 

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο ότι η απόφαση του ΣτΕ «καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος».

Σχετικά:

H Ένωση Θεολόγων καλεί καθηγητές να μη διδάξουν τα νέα Θρησκευτικά, τι απαντά το υπουργείο
Νέα κόντρα υπουργείου Παιδείας - Θεολόγων για τα Θρησκευτικά
Tags:
Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, θρησκευτικά, Κώστας Γαβρόγλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK