ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κάνει λόγο για υπονόμευση της καθιέρωσης «μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία».

Για κατάργηση ολόκληρης της επιστημονικής, παιδαγωγικής και θεολογικής εξέλιξης του μαθήματος μετά το 1974, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών.

«Το μάθημα των Θρησκευτικών, σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του ΣτΕ, δεν είναι πλέον μάθημα αλλά κατήχηση» αναφέρει σε δήλωσή του.

Αντιδρώντας έντονα στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου υποστηρίζει ότι αυτή «καταργεί τη συνειδητή προσπάθεια χιλιάδων Θεολόγων να κατακτήσουν στη συνείδηση των συναδέλφων τους αλλά και των μαθητών όπως και στην καθημερινή παιδαγωγική πράξη την πραγματική επιστημονική και παιδαγωγική ισοτιμία του μαθήματος των Θρησκευτικών με τα άλλα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος».

Τονίζει ότι «ακυρώνει τις προσπάθειες συνεννόησης με την Εκκλησία, όπου τα νέα προγράμματα σπουδών είχαν και την αποδοχή της Ιεραρχίας».

Τέλος, κάνει λόγο για υπονόμευση της καθιέρωσης «μιας κουλτούρας διαλόγου ανάμεσα σε επιστημονικούς και θρησκευτικούς φορείς, με γνώμονα πάντοτε ότι την τελική ευθύνη των μαθημάτων την έχει η Πολιτεία».

«Δεν είναι γνώση αλλά εξέταση για την πίστη των μαθητών και των γονιών τους. Ένα μάθημα που θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι χρήσιμο και απολύτως απαραίτητο, μετατρέπεται πια επίσημα σε άκρως επικίνδυνο αναχρονισμό» σημειώνει.

Τι λέει το ΣτΕ

Μεταξύ άλλων, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα. Από την πλευρά της, η Πολιτεία οφείλει, αν συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος.

Tags:
θρησκευτικά, Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, Κώστας Γαβρόγλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK