ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε περισσότερες από 200 ταφές, ενώ ο αρχαιολογικό χώρος της Αχλάδας Φλώρινας αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς στη Μακεδονία.

Τον πλούτο, την αριστοκρατική καταγωγή, τον ηρωικό χαρακτήρα και τον ηγετικό ρόλο κάποιων οικογενειών της μακεδονικής αριστοκρατίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της αρχαίας Λύγκου κατά το 2ο μισό του 6ου π.Χ. αι., μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που είδαν το φως στην Αχλάδα Φλώρινας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε περισσότερες από 200 ταφές, ενώ ο αρχαιολογικό χώρος της Αχλάδας Φλώρινας αναδεικνύεται σε έναν από τους πλέον σημαντικούς στη Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, κατά την ανασκαφή του 2019, που είχε τρίμηνη διάρκεια, εντοπίστηκαν και αποκαλύφθηκαν 209 ταφές, εκ των οποίων οι 131 χρονολογούνται στους βυζαντινούς χρόνους και οι 75 στους αρχαϊκούς κατά κύριο λόγο χρόνους».

Aρχαιολογικά ευρήματα από την Αχλάδα Φλώρινας
© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Ταφή με ειδώλιο σφίγγας, πλαστικό αγγείο κ.ά

«Στην περιοχή, στην οποία επικεντρώθηκε η φετινή ανασκαφή, ξεχώριζαν έξι ταφές οριοθετημένες με ταφικό περίβολο από σχιστόπλακες και αργούς λίθους, διαστάσεων κατά μέσο όρο 4,00μ.Χ3,50μ. Οι νεκροί στις συγκεκριμένες ταφές είχαν εναποτεθεί σε λάκκους, βάθους περίπου δύο μέτρων από το επίπεδο του περιβόλου ή σε ορθογώνιους κτιστούς με αργολιθοδομή τάφους, με λιθόστρωτο δάπεδο. Πρόκειται δυστυχώς για συλημένες ταφές, οι οποίες εξαιτίας του μνημειακού τους μεγέθους προκάλεσαν το ενδιαφέρον των τυμβωρύχων», τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Εντυπωσιακά ευρήματα

Παρά τη σύληση πάντως υπήρξαν εντυπωσιακά ευρήματα, όπως ο εντοπισμός ενός χρυσού προσωπείου (νεκρική μάσκα), γεγονός που κάνει την Αχλάδα την τρίτη περιοχή στη Μακεδονία -μετά τα νεκροταφεία της Σίνδου και του Αρχοντικού της Πέλλας-- στην οποία αποκαλύπτεται νεκρικό προσωπείο.

Το συγκεκριμένο εύρημα δείχνει και επιβεβαιώνει εν μέρει τη φιλολογική εκδοχή, μέσω των γενεαλογικών μύθων, για την προέλευση των βασιλέων (Τημενίδες, Βακχιάδες) της Μακεδονίας από τη βορειανατολική Πελοπόννησο, το Άργος και την Κόρινθο αντίστοιχα, με πατρώο ήρωα τον Ηρακλή.

ρχαιολογικά ευρήματα από την Αχλάδα Φλώρινας
© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Ταφή με χρυσό προσωπείο, αργυρή περόνη, χρυσό δακτυλίδι κ.ά

Επίσης αναδεικνύει, όπως και πλήθος άλλων ευρημάτων από τη Μακεδονία, την πολιτισμική συγγένεια με τα δωρικά φύλα. Στον ίδιο τάφο όπου εντοπίστηκε το χρυσό προσωπείο σώθηκαν επίσης ένα χρυσό δακτυλίδι, μία αργυρή διφυής περόνη, τμήματα από σιδερένια ξίφη και σιδερένιες αιχμές, κεχριμπαρένιες ψήφοι, ένας χάλκινος λέβητας και μία οπισθότμητη πρόχους (σ.σ. είδος αγγείου).

Για πρώτη φορά βρέθηκαν τέσσερα χάλκινα κράνη του λεγόμενου «ιλλυρικού τύπου». Πρόκειται για κράνη που διαφοροποιούν τους νεκρούς ως προς την οπλιτική τους εξάρτυση από τους υπόλοιπους πολεμιστές της Αχλάδας.

Ο τάφος του πολεμιστή

Ξεχωρίζει, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, ο τάφος ενός πολεμιστή, εν μέρει συλημένος, στον οποίο διατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, χάλκινο κράνος «ιλλυρικού τύπου», χάλκινη περικνημίδα, σιδερένια δόρατα, σιδερένιο ομοίωμα δίκυκλης αγροτικής άμαξας, χρυσά ελάσματα και αργυρά καττύματα.

Αρχαιολογικά ευρήματα από την Αχλάδα Φλώρινας
© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Ταφή πολεμιστή με οπλισμό και αργυρά καττύματα

Επίσης για πρώτη φορά ήρθαν στο φως και «ένας σφαιρικός αρύβαλλος από φαγεντιανή και πήλινα ειδώλια καθιστής σε θρόνο γυναικείας μορφής, που κρατά περιστέρι και ένθρονης Σφίγγας με λύρα. Βρέθηκαν δύο πλαστικά αγγεία με όρθια γυναικεία μορφή και με προτομή ανδρικής μυθικής μορφής με δορά ζώου στο κεφάλι, πιθανώς του Ηρακλή, που χρονολογούνται στα αρχαϊκά χρόνια».

Αρχαιολογικά ευρήματα από την Αχλάδα Φλώρινας
© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού
Χάλκινο αγγείο με δευτερογενή καύση

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 1.290 τάφοι, οι πρωιμότεροι από αυτούς ανάγονται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, οι πολυπληθέστεροι ανήκουν στην περίοδο μεταξύ 6ου και 3ου π.Χ. αι., ενώ διαπιστώνεται εκτεταμένη χρήση του νεκροταφείου και στα βυζαντινά χρόνια. Στο νότιο τμήμα του ίδιου αρχαιολογικού χώρου, εν μέρει πάνω από προϊστορικούς και αρχαϊκούς-κλασικούς τάφους, αποκαλύφθηκαν δύο ρωμαϊκά οικοδομικά συγκροτήματα αγροικιών με παραγωγικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Tags:
αρχαιολογικά αντικείμενα, αρχαιολογική ανακάλυψη, αρχαιολογικός χώρος, αρχαιολογία, αρχαιολογικοί χώροι, Φλώρινα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK