01:33 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ελπίδα να «ζήσουμε σύντομα την την επανασύνδεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα» εξέφρασε διακεκριμένος Αυστραλός καθηγητής, σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Ειδική μνεία στα Μάρμαρα του Παρθενώνα έκανε ο διακεκριμένος καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου «La Trobe» Μελβούρνης Μάικλ Τζον Όσμπορν, από το βήμα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

«Με την κατασκευή του υπέροχου Μουσείου της Ακρόπολης όλοι προσδοκούμε ότι επιτέλους, σύντομα θα ζήσουμε την επανασύνδεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αυστραλός καθηγητής.

Ο ίδιος αναγορεύτηκε αντεπιστέλλων μέλος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών για την προσφορά του στην προβολή της Ελλάδας,των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής παιδείας και παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση, στην αντιφώνησή του κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου  «Όψεις του Σύγχρονου Φιλελληνισμού στην Ευρώπη» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία μετακινήθηκαν το 1801 όπως είπε «από έναν φιλελληνισμό σίγουρα αμφιλεγόμενο και εσφαλμένο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα «τα τελευταία 200 χρόνια οι διευθυντές του Βρετανικού Μουσείου έχουν πεισματικά απορρίψει ένα τεράστιο ρεύμα εκκλήσεων για την επιστροφή τους», περιλαμβάνοντας μεταξύ των πιο δυναμικών εκκλήσεων που έχουν γίνει μέχρι, σήμερα αυτήν του λογοτέχνη Thomas Hardy ο οποίος με το ποίημά του «Χριστούγεννα στην αίθουσα του Έλγιν» παρουσιάζει τα ίδια τα Μάρμαρα να κάνουν έκκληση για την επιστροφή τους.

Σημειώνεται ότι το θέμα βρέθηκε στο προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα, μετά από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βρετανικό Μουσείο για Γλυπτά Παρθενώνα: «Προϋπόθεση για δανεισμό η αναγνώριση βρετανικής κυριότητας»

Στο  ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε, στις αρχές του μήνα, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία επανάλαβε ότι «η κυριότητα των γλυπτών σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο», διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο θα προετοιμάσει την πρόταση δανεισμού και «από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον τρόπο που θα τη χρησιμοποιήσει».

Tags:
Παρθενώνας, γλυπτά παρθενώνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK