23:44 08 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Λάσπες σκέπασαν την Τρίτη τμήμα του οικισμού Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά προκαλώντας μια σειρά από ζημιές. Πώς σχολιάζει το γεγονός, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα χτυπήθηκε τις προηγούμενες ώρες η Κεφαλονιά, με τις συνέπειες να παραμένουν.

Ξεροπόταμος υπερχείλισε, με αποτέλεσμα λάσπη και νερά να έχουν φθάσει έως τις αυλές των σπιτιών των κατοίκων, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στους δρόμους, καλύπτοντας σημαντικό τμήμα του οικισμού Αγία Ευφημία.

Στο σημείο έσπευσαν οι τοπικές αρχές και διεξάγουν συνεχείς αντλήσεις υδάτων.

Τι ήταν αυτό όμως που παρολίγο να πνίξει τον οικισμό στη λάσπη;

Τη δική του εξήγηση για τα φαινόμενα που είδαμε στην Κεφαλονιά το πρωί της Τρίτης, έδωσε στο Sputnik ο Σπύρος Γαλιατσάτος, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλιατσάτο, «δεν εφαρμόζουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσοι εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες».

Αναλυτικά, εξηγεί την άποψή του:

«Στην περιοχή του νησιού που είχαμε την ακραία κατάσταση με τη λάσπη πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν. Αυτό που συνέβη έχει αποδοθεί στο γεγονός ότι αυτοί που εγκατέστησαν τις ανεμογεννήτριες, δεν εφάρμοσαν τις περιβαλλοντικές μελέτες. Έτσι διερράγησαν οι δίοδοι απορροής, οι υφιστάμενοι χείμαρροι μπλοκαρίστηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές σε χωριά».

Και προσθέτει:

«Επίσης η περιοχή είναι αγροκτηνοτροφική με πολλά χωράφια που δυσκολεύονται με τη βροχή, καθώς οι ζημιές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους κατοίκους που χάνουν τους κόπους τους μέσα σε λίγες ώρες. Ολόκληρος δρόμος έχει αποκοπεί, πριν από λίγο καιρό, λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τις βροχές».

Σημειώνεται ότι καταιγίδες καταγράφονται από το βράδυ της Δευτέρας σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, κάνοντας εμφανή την επιρροή τους σε Ήπειρο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Tags:
προβλήματα κακοκαιρία, κακοκαιρία, ζημιές, Σπύρος Γαλιατσάτος, Κεφαλονιά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK