02:19 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό - προσφυγικό πρόβλημα, κάνοντας λόγο για δυνητική απειλή εσωτερικής ασφάλειας.

Σε μείζον ζήτημα έχει καταστεί για την ελληνική κυβέρνηση η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, από το βήμα της έκθεσης «27ης KavalaExpo», η οποία άνοιξε τις πύλες της το βράδυ της Παρασκευής.

«Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προσφύγων προς την ενδοχώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος.

«Το αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» έσπευσε να σημειώσει, επιπλέον.

Δεν παρέλειψε δε, να υπενθυμίσει ότι  «το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα, το οποίο αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση»

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησης, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός που κάνουμε, έχει να κάνει με το να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

«Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει. Και βέβαια εμείς να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ειδική μνεία έκανε και στον σχεδιασμό για τους χώρους φιλοξενίας, εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα». «Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αναδείξει το συγκεκριμένο ζήτημα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της την πίεση και ότι έχει φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων της. Μίλησε δε, για ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ τόνισε ότι η πλειονότητα των προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να συμματέχει στη Συνθήκη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις στο προσφυγικό.

Σχετικά:

Στους 12.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Μόριας
Ανήλικοι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να υποδυθούν ότι είναι άρρωστοι για να πάρουν άσυλο στη Σουηδία
Πάνω από 800 μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 48ωρο
Tags:
υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παράνομη μετανάστευση, διακίνηση μεταναστών, μεταναστευτικό, μετανάστευση, μετανάστης, μετανάστες, πρόσφυγες, πρόσφυγας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK