ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόκειται για ακόμα μία ανάκληση φαρμάκου με ρανιτιδίνη, μετά την ανάκληση του Zantac, του Lumaren και του Ptinolin μετά την ανίχνευση ουσίας NDMA σε παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Στην απαγόρευση διάθεσης παρτίδων των φαρμακευτικών προϊόντων για το στομάχι με δραστική ουσία ρανιτιδίνη προχωρά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Με νέες αποφάσεις ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διάθεση των φαρμάκων Union Quimica Pharmaceutica (UQUIFA), παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλόλητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, πρόκειται για προληπτικό μέτρο προάσπισης της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο της διερεύνησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατόπιν ανίχνευσης της ουσίας NDMA σε παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Αναλυτικά οι παρτίδες που αποσύρονται αναφέρονται στον πίνακα.

Καλούνται όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΚΑΚ, χονδρέμποροι, φαρμακεία) καλούνται να δεσμεύσουν προσωρινά τα αποθέματα των αναφερθέντων παρτίδων μέχρι να καθορισθούν με νεότερη απόφαση οι επόμενες ενέργειες.

Οι ΚΑΚ αναφέρονται αναλυτικά στον πίνακα.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Παράλληλα, απαγορεύονται και παρτίδες του Zurfix και Zoliden.

Στο στόχαστρο η ρανιτιδίνη

Πρόκειται για ακόμα μία ανάκληση φαρμάκου με ρανιτιδίνη, μετά την ανάκληση του Zantac, του Lumaren και του Ptinolin μετά την ανίχνευση ουσίας NDMA σε παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Η επανεξέταση των φαρμάκων με ρανιτιδίνη ξεκίνησε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, (FDA) καθώς σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA). Η ουσία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καούρας στο στομάχι και έλκη στομάχου.

Tags:
ανάκληση, στομάχι, φάρμακα, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK