14:55 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Άμεση δράση ζητά από την ελληνική κυβέρνηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Το να κρατούνται άνθρωποι στα νησιά υπό αυτές τις ανεπαρκείς και ανασφαλείς συνθήκες είναι απάνθρωπο και πρέπει να σταματήσει», τονίζει.

Έκκληση προς την Ελλάδα να μεταφέρει «επειγόντως τους χιλάδες αιτούντες άσυλο έξω από τα επικίνδυνα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου», απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τους Πρόσφυγες, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων και του αναβρασμού στη Μόρια

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η κατάσταση στη Λέσβο και στην Κω είναι κρίσιμη

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπογραμμίζει ότι στο κέντρο υποδοχής υπάρχουν πέντε φορές περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σχέση με τη χωριτικότητά του. Άλλωστε, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται και στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, όταν μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από φωτιά που ξέσπασε σε κοντέινερ, ενώ σημειώθηκαν και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάρκες με μετανάστες φτάνουν στη Λέσβο

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στη Σάμο και ειδικότερα στο Βαθύ, στα κέντρα υποδοχής υπάρχουν 5.000 άνθρωποι, ήτοι 8 φορές περισσότεροι από όσους μπορεί να φιλοξενήσει ο καταυλισμός. 

Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και στην Κω, παρατηρεί η Ύπατη Αρμοστεία, με 3.000 ανθρώπους να στεγάζονται σε χώρο που προορίζεται να στεγάσει 700 άτομα. 

«Το να κρατούνται άνθρωποι στα νησιά υπό αυτές τις ανεπαρκείς και ανασφαλείς συνθήκες είναι απάνθρωπο και πρέπει να σταματήσει», σημειώνει μάλιστα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρεται και στην περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών που ξεπερνούν τα 4.400, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Μάλιστα, όπως διαπιστώνει, μόλις ένα στα τέσσερα εξ αυτών φιλοξενούνται σε κατάλληλο για την ηλικία τους μέρος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δραματική η κατάσταση στο μεταναστευτικό - Κουμουτσάκος: Παραλάβαμε 75.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου

Η υπηρεσία καλεί τις ελληνικές Αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα και να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά 5.000 αιτούντων άσυλο, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να κατασκευαστούν περισσότερα κέντρα υποδοχής, για να αποσυμπιεστούν τα νησιά. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, χρειάζεται και η λήψη περισσότερο μακροπρόθεσμων λύσεων, περιλαμβανομένης της στήριξης των προσφύγων, προκειμένου να μπορούν να ενσωματωθούν στην Ελλάδα. 

Tags:
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Βαθύ, Σάμος, Κως, Λέσβος, μετανάστες, Μόρια, πρόσφυγες, μεταναστευτικό, Προσφυγικό, ΟΗΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK