12:01 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 60
Βρείτε μας

Η κατάσταση στο προσφυγικό είναι έκρυθμη για μια ακόμα φορά. Όμως, όταν ένα περιστατικό λαμβάνει χώρα σε ένα κέντρο υποδοχής, τα Ellinika Hoaxes «τρέχουν» να διορθώσουν την κατάσταση χρησιμοποιώντας εντυπωσιακή επιχειρηματολογία: Η ΜΚΟ που δραστηριοποιείται εκεί λέει ότι τίποτα δεν έγινε! Καλώς ήρθατε στην εποχή της μετα-αλήθειας!

Εσείς θυμάστε την υπόθεση με τη νοσηλεύτρια και τους ανήλικους Αφγανούς στο Φυλάκιο Ορεστιάδας;

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2019, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα δημοσιεύει μια είδηση με τίτλο: «Ανήλικοι μετανάστες προσπάθησαν να βιάσουν νοσηλεύτρια σε hot spot στην Ορεστιάδα». Το επίμαχο άρθρο ανέφερε πως τρεις ασυνόδευτοι Αφγανοί μετανάστες επισκέφτηκαν το ιατρείο του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και πως επιχείρησαν να κλειδώσουν την πόρτα και να επιτεθούν στη νοσηλεύτρια.

«Όχι», είπαν τα «Ελληνικά Hoaxes», «δεν έγινε έτσι, αφού βγήκε διάψευση». Εννοούσαν την ανακοίνωση της ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», η οποία έβγαλε ανακοίνωση στο Facebook, λέγοντας ότι «ουδέποτε οι ανήλικοι κλείδωσαν την πόρτα» και πως «δεν υπήρξε κανένα δείγμα παρενόχλησης».

Οι επίσημοι «ελεγκτές» του Facebook – τα Ελληνικά Hoaxes, καλά καταλάβατε – μεγαλούργησαν και αυτή τη φορά. Έπειτα από μια… εις βάθος έρευνα, αποφάνθηκαν: Η είδηση περί περιστατικού στην Ορεστιάδα από ανήλικους μετανάστες είναι fake news.

Το ιατρείο όπου συνέβη το περιστατικό στην Ορεστιάδα
© Sputnik /
Το ιατρείο όπου συνέβη το περιστατικό στην Ορεστιάδα

Τα Ελληνικά Hoaxes επικαλέστηκαν όσα έγραψε στο Facebook η συγκεκριμένη ΜΚΟ που είναι μία από τις Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο ΚΥΤ. Ω, μα τι έκπληξη, λοιπόν, να πει η «ΜΕΤΑδραση» ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό! Βρείτε μόνοι σας το παράδοξο.

Ας σημειώσουμε εδώ ότι η «ΜΕΤΑδραση» εξειδικεύεται στην προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων και στη διερμηνεία.

Τι βρήκαμε στο ΚΥΤ Ορεστιάδας

Η νοσηλεύτρια θα έδινε την απάντηση στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν. Δηλαδή στο τι πραγματικά συνέβη και τι όχι. Το όνομά της είναι στη διάθεση του Sputnik, αλλά η ίδια για κατανοητούς λόγους δεν θέλησε να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Έτσι, το Sputnik επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο, που βρίσκεται περίπου 27 χιλιόμετρα μακριά από την Ορεστιάδα. Είναι σε υπαίθριο χώρο, ο οποίος είναι περιφραγμένος και χωρισμένος σε πέντε πτέρυγες. Υπάρχει μια κεντρική πύλη, ενώ οι πτέρυγες μεταξύ τους είναι χωρισμένες με συρματόπλεγμα και καθεμιά έχει τη δική της είσοδο. Σε αυτές, χωριστά μένουν τα ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια, χωριστά τα ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και χωριστά οι οικογένειες με παιδιά.

Η δομή για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ορεστιάδα
© Sputnik /
Η δομή για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ορεστιάδα

Η χωρητικότητα είναι για 318 άτομα και σήμερα μένουν σε αυτό 331 άτομα, υπεράριθμα δηλαδή κατά πολύ μικρό αριθμό, σε σύγκριση για παράδειγμα με τη Μόρια, όπου οι συνθήκες είναι τραγικές και είναι υπεράριθμοι κατά πολλές χιλιάδες. Εκ των 331 ατόμων, τα 150 είναι ανήλικα.

Το ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα
© Sputnik /
Το ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα

Στις πτέρυγες υπάρχουν κοντέινερ στα οποία διαμένουν όσοι είναι εκεί, καθένα από τα οποία έχει δική του τουαλέτα. Η σίτιση γίνεται από catering, ενώ ο χώρος διατηρείται καθαρός. Στο ΚΥΤ υπάρχει ιατρείο, ενώ παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Οι ανήλικοι μετανάστες ΔΕΝ προσπάθησαν να βιάσουν νοσηλεύτρια σε hot spot στην Ορεστιάδα», έγραψαν τα Ελληνικά Hoaxes.

Η «ΜΕΤΑδραση» στην επίσημη τοποθέτησή της ανέφερε:

«Οι τρεις ανήλικοι συνοδεύθηκαν στο γραφείο της νοσηλεύτριας από υπάλληλο του ΚΥΤ, ο οποίος και παρέμεινε μαζί τους καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης, οπότε η νοσηλεύτρια ουδέποτε έμεινε μόνη με τους ανηλίκους όπως και ουδέποτε οι ανήλικοι κλείδωσαν την πόρτα. Δεν υπήρξε κανένα δείγμα παρενόχλησης, γεγονός που επιβεβαιώνει και ο υπάλληλος του ΚΥΤ που ήταν παρών».

Βέβαια, εξέφρασαν τη λύπη τους για τα δημοσιεύματα αυτά και δεν παραλείπουν να επισημάνουν ξανά ότι υπάρχουν περισσότερες ανάγκες, ότι δηλαδή η παρουσία υπαλλήλων που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πολιτικό προσωπικό), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι ίδιοι (σ.σ. η «ΜΕΤΑδραση»), η ΜΚΟ «Άρσις», η ΜΚΟ «Human Rights 360», ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο Στρατός και η Αστυνομία, δεν επαρκούν.

Άρα, είπαν:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα δημοσιεύματα αυτά, όταν 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται στο κλειστό Κέντρο Υποδοχής για χρονικό διάστημα που φτάνει τους 7 μήνες, αναμένοντας να βρεθεί θέση σε κατάλληλη δομή φιλοξενίας και να φύγουν από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται».

Τι λέει η αστυνομία

«Οι τρεις ανήλικοι πήγαν να εξεταστούν. Η νοσηλεύτρια τους είπε να φύγουν και εκείνοι αρνήθηκαν. Προκλήθηκε μια μικρή αναστάτωση αλλά δεν προσπάθησαν να κλειδώσουν την νοσηλεύτρια, ούτε της επιτέθηκαν». Αυτή είναι η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

«Αναστάτωση» διαπίστωσε η Ελληνική Αστυνομία. «Αναστάτωση» αλλά «κανένα περιστατικό».

Απλά, κάντε το εικόνα: Τρεις ανήλικοι Αφγανοί μετανάστες στέκονται σαν αγάλματα σε έναν κλειστό χώρο και μια νοσηλεύτρια «σεληνιάζεται» και καλεί σε βοήθεια.

Τώρα αρχίζει το καλό

Πιο ενδιαφέροντα στοιχεία όμως έδωσε στο Sputnik η διοικήτρια του ΚΥΤ Φυλακίου, Ειρήνη Λογοθέτη.

Παραδέχεται ότι υπήρξε περιστατικό μέσα στο ιατρείο. Θεωρεί ότι έγινε με σκοπό, όχι το βιασμό της νοσηλεύτριας αλλά τον εκβιασμό της διοίκησης του ΚΥΤ προκειμένου οι ανήλικοι να πιέσουν και να φύγουν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

«Τα συγκεκριμένα ανήλικα συνοδεία υπαλλήλου του Κέντρου κατέβηκαν στο χώρο του ιατρείου προκειμένου το ένα από αυτά να ελεγχθεί γιατί έφερε κάποιες μικροεκδορές, στο πρόσωπό του. Το τονίζω ότι υπήρχε υπάλληλος του ΚΥΤ.

Προσπαθώντας αυτοί να αναχωρήσουν όσον το δυνατόν πιο σύντομα, να εκβιάσουν τη διοίκηση του Κέντρου, για να αναχωρήσουν πιο σύντομα για δομές φιλοξενίας, επιχείρησε ένας από αυτούς χωρίς να υπάρχει κάποια πάλη ή κάποια έντονη κίνηση από πλευρά τους, να πάρει το κλειδί του ιατρείου και στην κίνηση αυτή ο υπάλληλος του Κέντρου το εντόπισε, κινήθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό, δεν συνέβη τίποτα, αλλά βλέποντας όλη αυτή την ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί, η νοσηλεύτρια του Κέντρου επικοινώνησε με τον αξιωματικό υπηρεσίας, τον επικεφαλής της πύλης και ζήτησε να εισέλθει στο ιατρείο προκειμένου να τους μετακινήσει στις πτέρυγες.

Διευθύντρια ΚΥΤ Φυλακίου, Ειρήνη Λογοθέτη
© Sputnik /
Διευθύντρια ΚΥΤ Φυλακίου, Ειρήνη Λογοθέτη

Επειδή είχα και ειδικότερη συζήτηση με τη νοσηλεύτρια του Κέντρου στην ερώτησή μου αν διαφαινόταν στις προθέσεις τους ή από τις κινήσεις τους που έκαναν μέσα στο ιατρείο, αν υπήρχε κάποια βλέψη για σεξουαλική παρενόχληση ήταν αρνητικότατη. Απλά δημιουργήθηκε ένας φόβος από την πλευρά της στην κίνηση με την προσπάθεια να πάρουν το κλειδί, δημιουργήθηκε μια φοβία, κακώς για εμένα, γιατί εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε συνεχώς με ασυνόδευτα ανήλικα δηλαδή με την ίδια λογική που εγώ καλώ εδώ μέσα (σ.σ. στο γραφείο της) και 10 -15 ασυνόδευτα ανήλικα και κλείνω την πόρτα, θα έπρεπε να έχω την ίδια ανησυχία. Σε καμιά περίπτωση δεν συνέβη αυτό που ακούστηκε» είπε η κ. Λογοθέτη.

Πού αποδίδει η ίδια το συγκεκριμένο περιστατικό; Συνοψίζει στο εξής:

«Οι συγκεκριμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους».

Για μισό λεπτό! Η «ΜΕΤΑδραση» δεν εξέφρασε τη λύπη της για δημοσιεύματα που αφορούν περιστατικά που δεν έγιναν ποτέ; Δεν δήλωσε επίσημα ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό; Γιατί η κ. Λογοθέτη δεν λέει ότι δεν υπήρξε περιστατικό, τον σκοπό του… περιστατικού επανακαθορίζει. Μπερδευτήκατε και εσείς ή όχι ακόμα; Μην αισθάνεστε άσχημα, καλά έχετε καταλάβει. Και αν χρειάζεται, ξαναδιαβάστε τους παραπάνω ισχυρισμούς… στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξετε. Ότι, μάλλον, κάποιος δεν κατάλαβε ακριβώς ποια είναι η επίσημη εκδοχή για το αν υπήρξε περιστατικό ή όχι. Ποιος από όλους, δεν γνωρίζουμε.

Μήπως, μέσα σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει και το εξής επόμενο; Γιατί να πανικοβληθεί η νοσηλεύτρια στην προσπάθεια αρπαγής του κλειδιού όταν μάλιστα εντός του ιατρείου βρισκόταν και υπάλληλος του ΚΥΤ και γιατί να τηλεφωνήσει αμέσως στον αστυνομικό για βοήθεια;

Σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα που μπορεί να απασχολούν και το δικό σας μυαλό, ίσως να είναι αυτή η απάντηση:

«Οι συγκεκριμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία τους», λέει η κ. Λογοθέτη.

Όπως υποστηρίζει η ίδια, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μένουν κλεισμένοι στο ΚΥΤ μεγάλο χρονικό διάστημα που φτάνει τους 7 μήνες. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι οι εντάσεις μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ έχουν να διαχειριστούν και τις όποιες διαφορές μεταξύ των εθνικοτήτων, δηλαδή τις όποιες διαφορές μεταξύ των Αφγανών με τους Πακιστανούς, τους Σύριους, τους Ιρακινούς και τους Ιρανούς.

Πάντως, ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Μαυρίδης, τον οποίο συναντήσαμε το απόγευμα της Πέμπτης 26 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στο δημαρχείο, μας είπε ότι έμαθε και ο ίδιος για το περιστατικό, αλλά και όλη η πόλη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης
© Sputnik /
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης

«Έμαθα ότι τρεις ανήλικοι μετανάστες, κλείδωσαν το ιατρείο με τη νοσηλεύτρια να είναι μέσα κι ότι η κοπέλα φοβήθηκε και κάλεσε σε βοήθεια κι έσπευσε ένας αστυνομικός και κατάφερε κι άνοιξε την πόρτα», είπε ο κ. Μαυρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα και την αύξηση των ροών των μεταναστών στην πόλη λέγοντας ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων και συνοριοφύλακες.

Με λίγα λόγια, λοιπόν, «περιστατικό δεν υπήρξε, επειδή έτσι λέει η ΜΚΟ». Και φαίνεται πως αυτό είναι ένα δυνατό επιχείρημα για τους ελεγκτές των fake news, με περίεργες πηγές χρηματοδότησης και ακόμη πιο ύποπτες διασυνδέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ίσως τελικά, το πρόβλημα με τα Ellinika Hoaxes να είναι το τι δεν γράφουν, τα θέματα με τα οποία δεν ασχολούνται. Έτσι, κλείνουμε με ένα «δυνατό» hoax, για το οποίο ενημερώσαμε τα Ελληνικά Hoaxes να κάνουν έρευνα, αλλά ήταν πολύ βολικό να μην ασχοληθούν. Πρόκειται για το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο «λειτουργεί στα Κατεχόμενα "Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου"», το οποίο αναδημοσιεύτηκε στα ελληνικά ΜΜΕ...

Στο τέλος της ημέρας, είναι πιο εύκολο να πιστεύεις όσα λέει μία ΜΚΟ.

Διαβάστε επίσης:

Fake news τα περί «ρωσικής εκκλησίας στα Κατεχόμενα» - Το Πατριαρχείο Μόσχας απαντά στα δημοσιεύματα

«Καζάνι» που βράζει η Χίος: «Ζούμε ξανά μέρες του 2015 στο μεταναστευτικό»

Δήμαρχος Σύμης στο Sputnik: Ζητάμε τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού για το μεταναστευτικό

Νέα έκκληση για αποσυμφόρηση του hotspot στη Μόρια: «Πάμε χειρότερα»

Tags:
ανήλικος, μετανάστες, ανήλικοι πρόσφυγες, πρόσφυγες, Ορεστιάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK