14:20 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 11
Βρείτε μας

Από την αρχή του 2019, στις ελληνικές ακτές έχουν φθάσει 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός στη Μεσόγειο Θάλασσα ανέρχεται σε 77.400.

Ευρείες διαστάσεις λαμβάνει εκ νέου η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, με την Ελλάδα - για ακόμη μία φορά - να επιμερίζεται το μεγαλύτερο φορτίο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Ελλάδα – από τις αρχές του 2019 - έχει δεχθεί τις περισσότερες αφίξεις ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, από τις ελληνικές θάλασσες έχουν διασωθεί περίπου 45.600 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ο συνολικός αριθμός στη Μεσόγειο ανέρχεται σε 77.400.

Δηλαδή, πάνω από το 50% των αφίξεων αφορά τις ελληνικές ακτές.

Και όλα αυτά, ενώ η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη, παρά τα μέτρα αποσυμφόρησης που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μέσω της μεταφοράς αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στη Λέσβο, διαμένουν πάνω από 12.000 άτομα, ενώ οι εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί για έως 3.000 άτομα.

Στο μεταναστευτικό πρόβλημα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Μεταξύ άλλων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις νέες λίστες «ασφαλών χωρών προέλευσης», όπως και στις επαναπροωθήσεις 10.000 μεταναστών προς την Τουρκία έως το 2020.

«Μελλοντικά οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα, ώστε να οργανώσουν κοινές επαναπροωθήσεις. Με ένα αεροπλάνο, π.χ. Σουηδία, Γερμανία και Ελλάδα. Τότε θα γίνει κατανοητό όλο αυτό ως κοινό ευρωπαϊκό μέτρο» σχολίασε, παράλληλα.

Σχετικά:

Πέτσας: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πλέον το πρόβλημα - 10.000 επιστροφές ως το 2020
Μέτωπο «πίεσης» στην Ε.Ε. από Ελλάδα ­- Κύπρο - Βουλγαρία απέναντι στο μεταναστευτικό
Μέτρα για το μεταναστευτικό: Περιπολίες με 61 σκάφη στο Αιγαίο, διαγωνισμός για σύστημα επιτήρησης
Tags:
Μεσόγειος, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, Προσφυγικό, πρόσφυγας, παράνομη μετανάστευση, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK