ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου», μεταξύ των οποίων και την περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ.

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν βασικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016) από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ ισχύουν από σήμερα χωρίς να έχουν αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με το kathimerini.gr.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΦΚΑ, το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων. Το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών σε σύγκριση με τους μισθωτούς, δηλαδή το όριο του 20% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το συγκεκριμένο ποσοστό μειώθηκε με νεότερο νόμο.

Αναφορικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων, το ΣτΕ έκρινε συνταγματική κατά οριακή πλειοψηφία τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Παράλληλα, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου για τις κύριες συντάξεις, επικαλούμενο ότι είχαν κατατεθεί αναλογιστικές μελέτες.

Για τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο, δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες, με το ΣτΕ να χαρακτηρίζει τις σχετικές διατάξεις αντισυνταγματικές και να καλεί την πολιτεία να νομοθετήσει εκ νέου. Μέχρι τότε, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για παλιές και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις.

Αναφορικά με τον υπολογισμό επικουρικών συντάξεων, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει περικοπή επικουρικών συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η διάταξη αντίκειται στην αρχή αναλογικότητας και ισότητας, ενώ τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά, δηλαδή κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά. Κατά το star.gr, η συγκεκριμένη απόφαση αφορά περικοπές σε 260.000 επικουρικές συντάξεις.

Τέλος, κρίθηκε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια και ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συντάξεις: Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό - Ποιοι εξαιρούνται

Αναδρομικά σε 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου με απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου

Σχετικά:

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις Γαβρόγλου για τα θρησκευτικά στα σχολεία
Tags:
ελεύθεροι επαγγελματίες, αναδρομικά, επικουρικές συντάξεις, Συντάξεις, ΕΦΚΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, νόμος κατρούγκαλου, νόμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK