20:47 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 11
Βρείτε μας

Την απόφαση να κλειδώνονται κάθε βράδυ 65 πόρτες του ΑΠΘ πήρε η πρυτανεία του προκειμένου να σταματήσει τα περιστατικά ανομίας. Την αντίθεσή τους στο μέτρο εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών.

Την απόφαση να κλειδώνονται κάθε βράδυ, 65 από τις 67 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έλαβε η πρυτανεία, προκειμένου να εμποδίσει την εγκληματικότητα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στο campus.

Οι πόρτες κλείνουν κάθε βράδυ στις 21:30, ενώ στις δύο ανοιχτές πόρτες υπάρχουν φύλακες που ελέγχουν την είσοδο και έξοδο.

Τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς στο ΑΠΘ, όπως ληστείες, απόπειρες βιασμού, αλλά και εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, έχουν προβληματίσει τόσο την κοινότητα του πανεπιστημίου, όσο και την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πιο χαρακτηριστική, ήταν η αστυνομική επιχείρηση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 με την συμμετοχή εισαγγελέα και 200 αστυνομικών όπου τότε συνελήφθησαν 34 άτομα, μέλη κυκλώματος πώλησης ναρκωτικών τα οποία έκρυβαν σε «καβάτζες» εντός του campus του ΑΠΘ.

Τόσο καθηγητές, όσο και φοιτητές έχουν εκφράσει κατά καιρούς την ανησυχία τους για τα κρούσματα βίας και το εμπόριο ναρκωτικών, έχοντας, μάλιστα, εκδώσει και ψηφίσματα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η κίνηση του πρώην πρύτανη του πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα, να πάει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2018 και να ζητήσει τη βοήθεια του δήμου κι άλλων φορέων της πόλης για την ανομία που επικρατούσε στο ΑΠΘ.

Η νυν πρυτανική αρχή, υπό τον πρύτανη, Νίκο Παπαϊωάννου, πήρε την απόφαση να κλειδώνει τις πύλες του χώρου, προκειμένου, όπως αναφέρει, «όχι να αποκλειστούν οι υγιώς σκεπτόμενοι αλλά αυτοί που έχουν άρρωστη σκέψη».

«Όλοι γνωρίζουν την κατάσταση στο campus του Αριστοτελείου. Εμείς σκεφτήκαμε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει στην κοινωνία και να κλείσει στην ανομία», δήλωσε στο Sputnik ο κ. Παπαϊωάννου.

Και πρόσθεσε:

«Όπως το βράδυ κλειδώνουμε την πόρτα του σπιτιού μας έτσι κι εμείς αποφασίσαμε να κλειδώνουμε τις περισσότερες πόρτες και να μείνουν ανοικτές λίγες, αυτές που φυλάσσονται προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος σε παραβατικά άτομα».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ξεκαθαρίζει ότι το μέτρο προστασίας δεν αφορά τις πολιτικές αντεγκλήσεις μεταξύ φοιτητών, αλλά μόνο σε αλλότρια του πανεπιστημίου άτομα με παραβατική συμπεριφορά.

Οι αντιρρήσεις

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της Πρυτανείας εκφράζει ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του ΑΠΘ που μάλιστα πραγματοποιεί από χθες «Asylum Festival».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Τσούτσης, μιλώντας στο Sputnik αναφέρει ότι διαφωνούν με το κλείδωμα των θυρών για τρεις λόγους.

«Ο ένας είναι ότι θεωρούμε ότι η απόφαση της πρυτανείας έρχεται σε συνέχεια του νόμου της ΝΔ για κατάργηση του ασύλου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούμε το μέτρο αναποτελεσματικό. Σκεφτείτε ότι παλιά το ΑΠΘ δεν είχε κάγκελα μετά τοποθετήθηκαν σε μια παρόμοια λογική και φυσικά δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα. Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση στα όποια περιστατικά παραβατικότητας είναι το ανοιχτό στην κοινωνία πανεπιστήμιο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης άρα αποτελεί συνέχεια αυτής. Θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο θα προστατευθεί μόνο μέσα από ανοιχτές στο κοινό πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ξοδεύονται χρήματα για τη φύλαξη σε εταιρίες σεκιούριτι ενώ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε το πανεπιστήμιο να τα δώσει σε ομάδες πολιτισμού των φοιτητών και της πόλης για να γίνονται οι δράσεις που ανέφερα», είπε ο κ. Τσούτσης.

Ακόμα, επισημαίνει ότι το κλείδωμα των πορτών έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία φοιτητών και καθηγητών και για να μπουν αλλά και για να φύγουν από τις σχολές τους, καθώς η έκταση είναι μεγάλη.

Τέλος, αναφέρει ότι η Πρυτανεία ουδέποτε κάλεσε τους φοιτητές σε διάλογο και διαβούλευση για το συγκεκριμένο μέτρο.

Tags:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, πανεπιστημιακό άσυλο, άσυλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK