21:09 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη δομή της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Η «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα νησιά.

Για τον Πειραιά αναχωρούν το απόγευμα συνολικά 570 αιτούντες άσυλο που ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες και διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Οι αιτούντες άσυλο θα κατευθυνθούν στη δομή στο Βαγιοχώρι κοντά στη λίμνη Βόλβη της κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στη δομή της Μόριας φιλοξενούνται 13.300 άτομα, από τα οποία περίπου 1.000 είναι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Η «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα νησιά και είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά, ο επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου στη Μόρια, Δημήτρης Πατέστος έθεσε ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Θέμα δημόσιας υγείας»

Μιλώντας στο Sputnik ο κ. Πατέστος είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

«Είναι η πρώτη φορά που λέω ανοιχτά σε όλους ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Το να έχεις μια πόλη 13.000 ανθρώπων όπως είναι η Μόρια, που οι περισσότεροι ζουν μέσα στα χωράφια δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία. Άγνωστη λέξη η ατομική καθαριότητα. Οι ακαθαρσίες είναι καθημερινό φαινόμενο. Θα σκεφτεί κάποιος ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα. Οι περισσότεροι πηγαίνουν στο ύπαιθρο».

Προ ημερών το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης που εφαρμόζει σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είχε απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αναζητώντας τουριστικά καταλύματα και συγκροτήματα κατοικιών προς μίσθωση, προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτά αιτούντες άσυλο.

«Καμπανάκι» και από τη Σύμη

Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στη Σύμη καθώς όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος του νησιού το νησί δέχεται πολλές αφίξεις μεταναστών.

Ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας κατηγόρησε την ελληνική Πολιτεία ότι έχει εγκαταλείψει το νησί στη μοίρα του, συμπληρώνοντας ότι έχουν φτάσει στο σημείο να παρακαλούν τους Τούρκους να μην στέλνουν άλλους μετανάστες.

Όπως είχε δηλώσει προ ημερών στη Σύμη βρίσκονται στη Σύμη 500 μετανάστες, από τους οποίους οι 80 είναι κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα. Οι υπόλοιποι 420 περιφέρονται ελεύθεροι σε όλο το νησί, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε καταγραφή.

Διαβάστε ακόμα:

ΟΗΕ για προσφυγικό: Κρίσιμη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά - Να σταματήσει ο επικίνδυνος συνωστισμός

Δύσκολες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες από την κακοκαιρία στη Μόρια - Βίντεο

Tags:
αιτούντες άσυλο, μετανάστες, πρόσφυγες, μεταναστευτικό, ΚΥΤ Μόριας, Μόρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK