02:07 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από το Υπουργείο Υγείας για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Μέλη, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας, με αίτημα την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία αίρεται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού. Μάλιστα, αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ: «Υπουργός Κι-killer»

Αποφασισμένη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας εμφανίζεται η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, με στόχο την υπεράσπιση του αυτοδιοίκητου, καθώς, όπως εξηγούν, αυτό είναι που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, τόσο σε επίπεδο ουσίας, όσο και διαδικασίας.

«Στα 37 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όλες οι κυβερνήσεις θέλησαν να αποκτήσουν τον έλεγχό του και την οικονομική διαχείριση κατά 1000%. Ποτέ πριν, όμως, δεν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο στην ολότητά του», σχολίασε στο Sputnik, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης.

«Την Κυριακή έχουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα. Αν διορίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επιδιώκουν να ελέγξουν έναν οργανισμό που έχει 400 άτομα προσωπικό και 110 μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κύριος Κικίλιας, μας είπε ότι έκαναν την ΠΝΠ γιατί ήθελαν να προλάβουν τις εκλογές μας».

Ο κύριος Μπαρδάνης υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού ελέγχονται κάθε χρόνο, παρουσία, μάλιστα, ορκωτών λογιστών.

«Για το 2018, ο προϋπολογισμός μας ήταν 16 εκατομμύρια, ενώ πριν την κρίση, η κρατική μας χρηματοδότηση έφτανε τα 25 εκατομμύρια. Βεβαίως, υπάρχουν χορηγίες από μεγάλα ιδρύματα που χρηματοδοτούν κάποιες δράσεις μας, λεφτά, τα οποία δεν μπαίνουν στον προϋπολογισμό μας. Οι χορηγίες αυτές λαμβάνονται έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση να μη σχετίζεται το ΚΕΘΕΑ με το κράτος. Εάν η διοίκηση του οργανισμού διορίζεται από το κράτος, αυτές οι δωρεές θα πάψουν. Θέλουν να καταστρέψουν έναν οργανισμό που έχει την αποδοχή όλης της κοινωνίας».

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: «Αισθανόμαστε θυμό κι απογοήτευση»

Στο ίδιο κλίμα, βρίσκονται εργαζόμενοι και μέλη του οργανισμού, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τις κινήσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, υπεύθυνος των θεραπευτικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων, μίλησε στο Sputnik:

«Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον φορέα δίνουν τα πάντα, με απόλυτη δέσμευση. Είμαστε πολύ θυμωμένοι κι απογοητευμένοι, διότι δεν υπήρξε σε βάθος κατανόηση του μοντέλου του ΚΕΘΕΑ. Βλέπουμε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να κάνει μία από τα ίδια. Καταλύεται η αυτοδιαχείριση, μέσα σε ένα βράδυ με ΠΝΠ, πράγμα που αλλάζει ουσιαστικά, ακόμη και τον τρόπο θεραπείας των εξαρτημένων ατόμων».

Ο κύριος Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ, που απασχολείται στον χώρο των εξαρτήσεων από το 1980, κατήγγειλε πλήθος «οχλήσεων» από υπουργούς και βουλευτές που επιχείρησαν κατά το παρελθόν να «βολέψουν», όπως είπε, τα παιδιά τους. 

«Ένα κομματικό διοικητικό συμβούλιο θα ανοίξει το δρόμο για συμφεροντολογικού τύπου εξυπηρετήσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κάθε φορά που κάνουμε προσλήψεις, δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από κομματικούς χώρους, από βουλευτές και από υπουργούς, προκειμένου να προσλάβουμε τα μπλε, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, ροζ παιδιά. Απαντώ πάντοτε, κι ας θυμώνουν, ότι λειτουργούμε με αξιοκρατικές διαδικασίες.

Με το κομματικό ΔΣ που θέλουν να διορίσουν χάνεται η ανεξαρτησία του φορέα, επιθυμούν να αλλάζουν τα πρόσωπα της διοίκησης όπως συμβαίνει σε ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ. Εμείς προτάσσουμε ως θεραπεία στον εξαρτημένο άνθρωπο να πάρει τη ζωή στα χέρια του, να ψηφίζει και να εκλέγει το διοικητικό του συμβούλιο. Έρχεται η κυβέρνηση να πάρει αυτή τη δυνατότητα από τα χέρια του, παρεμβαίνοντας, τελικά, ουσιαστικά, στον τρόπο θεραπείας του. Αλλάζουν την απεξάρτηση. Επιχειρούν να τους κάνουν παθητικούς αποδέκτες μιας θεραπευτικής αγωγής».

Ερωτηθείς για το ποιους πλήττει κυρίως, αυτή η ΠΝΠ, αλλά και, για τον τρόπο λειτουργίας αντίστοιχων οργανισμών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κύριος Καλοτεράκης, έκανε λόγο για έναν οργανισμό που είναι πρότυπο διεθνώς.

«Το ΚΕΘΕΑ παρέχει σε εκατοντάδες οικογένειες δωρεάν και σε βάθος χρόνου τις υπηρεσίες του. Πολλοί αντίστοιχοι οργανισμοί στο εξωτερικό είναι ιδιωτικοί, οπότε δε σχετίζονται με το κράτος. Άλλοι, που είναι μη κυβερνητικοί οργανισμοί λειτουργούν με το σχήμα της ασφάλισης, για παράδειγμα, ανάλογα με το ποσό που καλύπτει το εκάστοτε ταμείο, παρέχονται για ορισμένο χρονικό διάστημα υπηρεσίες απεξάρτησης. Οι Ευρωπαίοι τρίβουν τα μάτια τους με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας, κι εμείς εδώ θα τον αλλάξουμε;»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εμμένει στην απόφασή του

Σε επικοινωνία του Sputnik με το υπουργείο Υγείας για το ζήτημα, αρμόδιος παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωση του Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας πως ισχύουν όσα είπε ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ τις προηγούμενες μέρες:

«Στόχος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση της αποστολής και των δράσεων του ΚΕΘΕΑ. Είναι και θα συνεχίσει να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, καθώς επιχορηγείται ετησίως με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ. Με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, διασφαλίζουμε τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού, χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του. Η αλλαγή στον τρόπο ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, δεν θα επηρεάσει καθόλου το σκοπό, την αποστολή, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς είναι σαφές ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν παρεμβαίνει σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του επιστημονικού του ρόλου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει την πολυφωνία που απαιτείται και τα μέλη του θα έχουν την εμπειρία που χρειάζεται, ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση, η πολύ σημαντική κοινωνική δράση του ΚΕΘΕΑ. Επιπλέον, δίνουμε δύναμη στα μέλη του, μιας και η Γενική Συνέλευση μετατρέπεται από όργανο που περιοριζόταν απλώς στην εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων που χαράσσει και διαμορφώνει την στρατηγική του οργανισμού σε ζητήματα σχεδιασμού των δράσεων, στους ειδικότερους τομείς της θεραπείας και των ιδεολογικών θεμάτων, αλλά και της επιλογής προγραμμάτων απεξάρτησης».

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα ζωής: Άφησαν πίσω τα ναρκωτικά, πλέον εργάζονται και διεκδικούν (Βίντεο)

Συνεργασία του Ινστιτούτου Πούσκιν με το ΚΕΘΕΑ Διάβαση για μια σειρά από εκδηλώσεις

Tags:
Βασίλης Κικίλιας, Υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρία, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ΚΕΘΕΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK